Stres, kişilerin dış faktörlere karşı başa çıkma yollarına verdiği bir tepkidir. Belirli bir seviyede olduğunda kişiyi olaylara karşı motive ettiği gibi kendisine zarar verecek durumlarda da savunma olarak tepkiye neden olabilir. Stres kişinin hayatının bir parçası olmuş ve altından kalkamayacak durumda ise psikolojik olduğu gibi biyolojik olarakda sorunlar yaşamaya başlayacaktır.
Yaşantımızın büyük kısmını iş ortamında geçirdiğimiz için yaşadığımız stresde buna orantılı iş ve iş yerimizle ilgilidir. Yoğun çalışma temposu yada iş yerindeki kişilerle olan anlaşmazlık iş stresinin kaynağı olsada kişilik özelliklerinizden dolayıda yani stres ile başa çıkma gücü, insanlarla alan iletişiminiz yada kendine güveniniz iş stresinde büyük etkisi vardır. İşte yaşanan stresin yaşantınızın diğer alanlarınada büyük etkisi olmaktadır. Bundan dolayı çalışma koşullarınızı kontrol etmek ve iş sorunlarınızla başa çıkabilecek gücü kendinizde bulmaya odaklanmalısınız.
Yaşadığınız iş stresinin belirtilerini önemsemeniz sizi ciddi ruhsal ve bedensem sorunlardan korur. İş yerinde yaşadığınız stresi sadece günün yorğunluğu yada çalışma temposuna bağlayıp görmezlikten gelmeniz sizi asosyal, uykusuz, alkol ve ilaç kullanımı gibi sorunlarla karşılaştırabileceğini unutmayın. Bu konuda önlem anlamadığınızda siz farkına varmadan kaygılı mükemmelliyetçi, tükenmişlik sendromu, üretken olamama, iş veriminde düşüş, kendinizi yetersiz hissetme ve güvensiz hissetmenize neden olur. Bu belirtilerin oluşumu sizi zamanla depresyona sokabilir. Sosyal ve aile yaşantınızıda son derece olumsuz etkileyecek olan iş stresini önlemek için ve iş stresiyle başa çıkmanız alacağınız basit önlemlerle mümkün olabilir. Yukarıda belirttiğimimiz durumlarla karşı karşıya iseniz;
1- İşinize erken saatte giderek yapacağınız günlük işleri gözden geçirin.
2- İşe uykunuzu alarak zinde başlayın. İş günlerinde kesinlikle uyku düzeninize dikkat ediniz ki konsatrasyon kaybı yaşamayınız.
3- Beslenmenize dikkat ederek kendinizi enerjik hissedecek besinler alın.
4- İş günü öncesindeki akşamları fazla alkol almamaya dikkat ediniz.
5- Kendinizi sadece işe odaklamayın. İş aranızda yada zaman buldukça sevdiklerinizle iletişime geçerek motivasyon kazanmaya çalışın.
6- İş yerinizde zorlandığınız konularda yardım isteyin.
7- İş yerinde kontrolü tek başınıza almaya kalkışmayın.
8- Çalışma arkadaşlarınızla olumlu iletişim halinde olun. Ortak sorunları konuşarak paylaşmanız iş stresinizi azaltabilirsiniz.
9- İş yerinizde yapmanız gerekenleri öncelik olarak sevdiğiniz yada kolay işlerle başlayın.
10- Aşırı mükemmelliyetçi olmamaya çalışın. Herkesin işinde hata yapabileceğini unutmayın. Ne kadar çok hata yapmamak için kendinizi zorlarsanız o kadar çok hata yapma olasılığınızın olacağını unutmayın.