Ana SayfaEkonomiYargıtay Dosya Sorgulama, İnceleme Süreleri!

Yargıtay Dosya Sorgulama, İnceleme Süreleri!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yargıtay dosya sorgulama ve bunun ile beraber GBT sorgulama işlemleri, günümüzde pek çok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. GBT sorgulama işlemini e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmek mümkün kılınırken, Yargıtay dosya sorgulama işlemi ise ancak kurum aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Yargıtay Dosya Sorgulama

Bugün pek çok vatandaş, herhangi bir nedenden dolayı Yargıtay dosya sorgulama talebinde bulunabilmekte ve bu doğrultuda çeşitli kanallar üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirmeye çalışabilmektedir. Yargıtay dosya sorgulama işlemi, online kanallar üzerinden yalnızca 2 şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Yargıtay dosya sorgu işleminin ilk yöntemi;

Yargıtay’ın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesidir. Bu kanal üzerinden sorgulama yapabilmek için öncelikle resmi internet sitesi üzerinden hangi alandaki dosyanın sorgulanacağının seçilmesi ardından da açılan ekranda talep edilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir.

Örneğin; Yerel Mahkeme bilgileri dosya sorgulama işlemi için kişinin

  • İl,
  • Mahkeme türü,
  • Esas no,
  • Karar no,
  • Savcılık esas no gibi bilgileri girmesi gerekmektedir. Bu sayede Yargıtay kararları hakkında bilgi edinebilmek mümkündür.

Yargıtay dosya sorgulamanın bir diğer yöntemi ise e-devlet uygulamasıdır. Sisteme giriş yapan kişi Adalet Bakanlığının sayfası üzerinden kolaylıkla sorgulama işlemini gerçekleştirip Yargıtay kararlarını öğrenebilmektedir.

Yargıtay Dosya İnceleme Aşamaları

Yargıtay dosya inceleme durumu söz konusu olduğunda aşılması gereken belirli aşamalar mevcuttur.

  • Dosya öncelikle Cumhuriyet Başsavcılığında kayıt altına alınmakta ve inceleme sırasına sokulmaktadır.
  • Dosya adına bir tebliğname numarası tahsis edilirken, dosya bu numara üzerinden takip edilmektedir.
  • Sırası gelen dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına tevzi edilmektedir.
  • İncelemesi yapıldıktan sonra tebliğname numarası ile beraber Yargıtay ceza dairesine teslim edilmektedir.
  • Fakat inceleme süreci bu şekilde sonlandırılmamakta ve ceza dairesine teslime dilen bu dosya da ilgili merciler tarafından incelemeye alınmakta ve süreçler bu şekilde devam etmektedir. Son olarak tetkik hakiminin dosyayı karara bağlaması ve ilamı yazılan dosyanın onaylanmasının ardından son bulmaktadır.

Yargıtay Dosya İnceleme Süresi Ne Kadar Sürer?

Yargıtay’daki dosyanın incelenip sonuçlanma süresi davaya ve dosyaya göre değişiklik göstermektedir. Genellikle Yargıtay’a giden bir dosyanın görülmesi, kesin olmamakla beraber 1,5 yıl kadar sürebilmektedir. Ancak bu sürecinin kısalması mümkün olabileceği gibi, uzaması da mümkündür.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

4 YORUMLAR

  1. Dosya durumumuzda ilk başta arşiv, daha sonra inceleme,savcı incelemesinde şuan ise ilgili Yargıtay dairesinde yazıyor.İlgili yargıtay dairesinde aşaması son aşamamı bundan sonraki süreç tahmini ne kadar sürer bilgisi olan cevaplayabilir mi?

  2. icra dan gayrimenkul satın aldım borçlu ihalenin feshini istedi yerel makeme de kazandım gaziantep bam istinaf etti tekrar kazandım şimdi de yargıtay için itraz etti kaç günde sonuçlanır olumsuz olma durumu varmı ?

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.