Yargıtay dosya sorgulama ve bunun ile beraber GBT sorgulama işlemleri, günümüzde pek çok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. GBT sorgulama işlemini e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilmek mümkün kılınırken, Yargıtay dosya sorgulama işlemi ise ancak kurum aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.
Yargıtay Dosya Sorgulama
Bugün pek çok vatandaş, herhangi bir nedenden dolayı Yargıtay dosya sorgulama talebinde bulunabilmekte ve bu doğrultuda çeşitli kanallar üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirmeye çalışabilmektedir. Yargıtay dosya sorgulama işlemi, online kanallar üzerinden yalnızca 2 şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Yargıtay dosya sorgu işleminin ilk yöntemi;
Yargıtay’ın resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmesidir. Bu kanal üzerinden sorgulama yapabilmek için öncelikle resmi internet sitesi üzerinden hangi alandaki dosyanın sorgulanacağının seçilmesi ardından da açılan ekranda talep edilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekmektedir.
Örneğin; Yerel Mahkeme bilgileri dosya sorgulama işlemi için kişinin
- İl,
- Mahkeme türü,
- Esas no,
- Karar no,
- Savcılık esas no gibi bilgileri girmesi gerekmektedir. Bu sayede Yargıtay kararları hakkında bilgi edinebilmek mümkündür.
Yargıtay dosya sorgulamanın bir diğer yöntemi ise e-devlet uygulamasıdır. Sisteme giriş yapan kişi Adalet Bakanlığının sayfası üzerinden kolaylıkla sorgulama işlemini gerçekleştirip Yargıtay kararlarını öğrenebilmektedir.
Yargıtay Dosya İnceleme Aşamaları
Yargıtay dosya inceleme durumu söz konusu olduğunda aşılması gereken belirli aşamalar mevcuttur.
- Dosya öncelikle Cumhuriyet Başsavcılığında kayıt altına alınmakta ve inceleme sırasına sokulmaktadır.
- Dosya adına bir tebliğname numarası tahsis edilirken, dosya bu numara üzerinden takip edilmektedir.
- Sırası gelen dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına tevzi edilmektedir.
- İncelemesi yapıldıktan sonra tebliğname numarası ile beraber Yargıtay ceza dairesine teslim edilmektedir.
- Fakat inceleme süreci bu şekilde sonlandırılmamakta ve ceza dairesine teslime dilen bu dosya da ilgili merciler tarafından incelemeye alınmakta ve süreçler bu şekilde devam etmektedir. Son olarak tetkik hakiminin dosyayı karara bağlaması ve ilamı yazılan dosyanın onaylanmasının ardından son bulmaktadır.
Yargıtay Dosya İnceleme Süresi Ne Kadar Sürer?
Yargıtay’daki dosyanın incelenip sonuçlanma süresi davaya ve dosyaya göre değişiklik göstermektedir. Genellikle Yargıtay’a giden bir dosyanın görülmesi, kesin olmamakla beraber 1,5 yıl kadar sürebilmektedir. Ancak bu sürecinin kısalması mümkün olabileceği gibi, uzaması da mümkündür.
benim dosya önce incelemede yazdı sonra arşivde olarak görüldü şimdi ise tekrar incelemede olarak görülüyo bu ne anlama geliyo
Benimde aynı oldu sonuç ne oldu sizin
Dosya durumumuzda ilk başta arşiv, daha sonra inceleme,savcı incelemesinde şuan ise ilgili Yargıtay dairesinde yazıyor.İlgili yargıtay dairesinde aşaması son aşamamı bundan sonraki süreç tahmini ne kadar sürer bilgisi olan cevaplayabilir mi?
icra dan gayrimenkul satın aldım borçlu ihalenin feshini istedi yerel makeme de kazandım gaziantep bam istinaf etti tekrar kazandım şimdi de yargıtay için itraz etti kaç günde sonuçlanır olumsuz olma durumu varmı ?