Banknot adı ile de bilinen paralar, ne yazık ki bugün merdiven altı ve yasa dışı olarak üretilebilmektedir. Daha çok teknolojinin gelişmesi ile beraber sahte para üretimlerinin yaygınlaştığı da bilinmektedir. Bu alanda yasa dışı işler ile meşgul olan sahtekarlar, sahte para makinesi icat ederek, kendi paralarını üretebilmek ve bu sayede de vatandaşları dolandırabilmektedir.
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Türkiye’nin para birimi olan TL’nin sahte para ile ayırt edilebilmesi için toplamda 12 güvenlik özelliği mevcut bulunmaktadır. Bu özelliklerden 10’u maddeler halinde sayılabilirken, 2’si ise UV ışınlarının yardımı ile anlaşılabilmektedir.
Sahte Parayı 12 Anlamanın Yolu
Paranın sahteliği, Merkez Bankası tarafından açıklanana göre 12 özellik göz önünde bulundurularak anlaşılabilmektedir.
Gerçek paranın özellikleri;
- Kabartma baskı,
- Gizli görüntü,
- Holografik şerit folyo,
- Renk değiştiren şerit,
- Emniyet şeridi, filigran,
- Bütünleşik görüntü,
- Mikro yazı,
- Paralar arasındaki boyut farkı,
- Renklendirilmiş banknot kağıdı,
- UV ışınları gerçek paranın özellikleridir.
Bu özelliklerden biri ya da birkaçına sahip olmayan banknotlar, paranın sahteliğini ortaya koymaktadır.
Örneğin; sahte para makinesi ile basılan bazı paralarda kabartma baskı mevcut olmamaktadır. Normal şartlarda gerçek paraların ön yüzünde farklı noktalarda kabartma baskılar mevcut bulunmaktadır. Gizli görüntü özelliğine sahip olan gerçek paralarda ise, yatay bir şekilde ve göz hizasında tutulduğunda Atatürk portresinin sağ kenarda yer aldığı görülebilmektedir. Bu özellik mevcut olmayan paralar da sahte paradır.
Sahte para örneği olarak gösterilebilecek bir başka banknot türü ise emniyet şeridi olmayan paralardır. Emniyet şeridi banknota gömülü olarak yer almaktadır. Üzerinde kupür değeri ile TL yazısı mevcut bulunmakta ve banknot güneşe tutulduğunda her iki yüzünde de görülebilmektedir.
UV Işınları ile Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Paranın sahte ya da gerçek olduğu UV ışınları ile de anlaşılabilmektedir. Örneğin; gerçek parada normal şartlarda belli olmayan kılcal lifler mevcut bulunmaktadır. Bu lifler UV ışınları aldığında mavi ve kırmızı renkte görülebilmektedir. Fakat sahte para örneğinde bu lifler görülememektedir.
Öte yandan yine UV ışınları altında gerçek parada;
- 5-10 TL için mavi,
- 20-50 TL için kırmızı,
- 100-200 TL için sarı renkte parlama görülürken,
- Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve TL ibaresi kırmızı renkte parlama vermektedir.
Bu gibi özellikler mevcut bulunmayan paralar sahte paradır.
bazen çok yüklü miktarlarda nakit ödeme aldığımız için paraları tek tek kontrol edemiyoruz. Bir gün bankaya içeriden parayı yatırırken oldukça 20lik sahte çıktı semtte tanındığımız için sıkıntı olmadı ama ifademiz alındı.