VEDOP, Gelir İdaresi tarafından gerçekleştirilen bütün işlemlerin elektronik ortama taşınarak iş yükünü daha aza indirgemek, etkinlik ve verimlilik seviyesini yükseltmek, ve yine elektronik ortamda bir araya getirilen verilerin sağlıklı karar destek ve yönetim bilgi sistemini oluşturma amacıyla hazırlanan, üstelik GİB’nin en önemli altyapısını oluşturan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde pek çok vatandaş bu ismi duyduğunda “VEDOP nedir?” sorusunun cevabını arayabilmektedir.
VEDOP Nedir?
“VEDOP nedir?” sorusunun cevabı olarak VEDOP; vergi dairelerin bilgisayar ortamında kullanılmakta olan bir otomasyona geçiş sağlaması adına, pilot bir uygulama olarak hayata geçirilmiş olan, vergi geliri ile bu doğrultuda sunulan hizmetin daha sağlam bir hale getirilmesi, vergi dairesine entegre olan diğer kurumlar ile ortaklaşa bir bilgi sistemi kullanılması gibi amaçlar doğrultusunda kurulan bir sistemdir. İlk kurulduğunda pilot uygulama olarak kullanılmaya başlayan VEDOP GİB, başarılı bir şekilde kullanılmasının ardından belirli aralıklarla VEDOP I ve VEDOP III olarak kullanılmaya devam edilmiştir.
Tam adı ile Vergi Daireleri Otomasyon Projesi olan VEDOP, e-beyanname uygulaması ile bütün beyanları elektronik ortam üzerinden almayı sağlarken, bunun gibi çeşitli faydalar da sağlamaktadır.
2019 VEDOP Sorgulama Nasıl Yapılır?
VEDOP sorgulama işlemi sayesinde, gümrükte kapatılan ihracat beyannamelerinin Maliye Bakanlığına ait söz konusu bu sisteme aktarıldığını ya da aktarılmadığını görebilmek mümkündür. VEDOP sorgulama işlemi, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi internet sitesi üzerinden yer alan sorgulama ekranı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için bireyin Bakanlığın resmi web sitesine giriş yapması ve sorgulama ekranını açması gerekmektedir. Bu sayede VEDOP giriş yapılarak, kişinin talebi üzerinde VEDOP sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
VEDOP Ne İşe Yarar?
Yeni VEDOP, kurulmuş olan çağrı merkezi üzerinden vergi dairelerindeki kullanıcıların işine yarayacak bir merkez oluşturulmasına, Veri Ambarı ile kayıt dışı ekonominin kayıtlara geçmesini, veri tabanının daha çok yaygın bir hale getirilmesini, EMKAS, yani Elektronik Muhasebe Kayıt Arşiv Sistemi sayesinde de Bakanlığın belirlemiş olduğu vergi mükelleflerinin defter ve belgelerinin elektronik ortam üzerinden temin edilerek arşiv haline getirilmesine yaramaktadır.
vedop ta unvan değişikliği nasıl yapabilirim