BDDK tarafından tüketici kredilerinin vade süreleri ve yapılandırmalarına ilişkin düzenleme getirildi. Artık bazı kredi kullanımları hariç tutulmak üzere tüketici kredilerinin maksimum vade süresi 36 ay olacak. Taşıt kredilerinde teminat gösterenler 48 ay vadeli kredi alabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartı taksitlendirme ve yapılandırma, kredi vadeleri ve yapılandırmalarının maksimum limitlerine sınırlama getirildi. Artık tüketici kredileri 48 ay vadeli alınamazken, kredi kartı taksitlendirmeleri ise 12 aydan uzun olmayacak.
BDDK tarafından kredilerin vade sürelerinde sınırlana getirildi. Bu kapsamda da tüketici kredilerinin en uzun vade süresi artık 36 ay olacak. Ancak buna bazı kredi türleri dahil olmayacak. Onlar ise şu şekilde;
- Konut edinmeleri için kullanılan krediler,
- Konut Tadilatları için kullanılan krediler,
- Konutların finansal kiralama yoluyla kiralanması,
- Diğer gayrimenkul amaçlı olan krediler,
- Eğitim ve öğretim ücretleri için kullandırılan krediler 36 ay sınırlamasından hariç tutulacak. Geriye kalan tüm tüketici kredilerinin maksimum vade süresi ise 36 ay olacak.
Taşıt kredilerinin vade süresi en fazla 36 ay olacak. Taşıt kredilerinin teminatlı kullanılması halinde vade süresi 48 ay olabilecek.
Tablet, bilgisayar ve cep telefonu için kullandırılan kredilerin vade süreleri ise 6 aydan fazla olmayacak. Kredi yapılandırmaları için uygulanacak olan vade süreleri de aynı şekilde olacak.
BDDK tarafından yayımlanan maddenin yürürlüğe girmesinden öne kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri borçlu tarafından 1 sene içerisinde talep edilmesi halinde 48 ay vadeli kredi yapılandırması yapılabilecek. Ancak kredi yeniden yapılandırma kapsamında borçlu kişilere ek kredi kullandırılırsa bunun vadesi en fazla 36 ay olacak. Yönetmelik ise 1 Eylül 2018’de resmi olarak yürürlüğe girecek.