Iban, para alışverişinin hesap numaralarıyla yapıldığı bir sistem. Bu sistem kullanılarak yanlış hesaplara para aktarımının önüne geçme amaçlanır. Kelime anlamı uluslararası banka hesap numarası demektir. IBAN Numarası Sorgulama, öğrenme…
Iban Numarası Nereden Öğrenilir? – IBAN Numarası Sorgulama
En güvenilir ve kesin yol bankanıza müracaat etmektir. Bunun yanı sıra ATM, internet bankacılığı veya telefon bankacılığı ile de öğrenebilirsiniz.
Nasıl Öğreniriz?
Bunun için öncelikle şube kodunuzu ve hesap numaranızı bilmeniz gerekli. İnternet yoluyla bu bilgilerinizi yazarak numaranızı sorgulayabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanmayan bireyler ATM’ den kartlarını kullanarak öğrenebilir. Diğer bir yol ise bankaların kendi müşteri hizmetlerini arayarak ya da sesli cevap yöntemiyle Iban numaralarını dinlemektir.
Numara Kaç Hanelidir?
Bu bilgi ülkeden ülkeye değişir. En fazla 34 adet haneden oluşan Iban numarası Türkiye’ de 26 adet haneden oluşur. Bu 26 hanenin ilk ikisi harflerden oluşurken kalan yirmi dört hane rakamlardan oluşur. İlk iki hane ülke kodunu gösteren harflerdir. Türkiye’de TR kullanılır. Harflerden sonra gelen rakamlardan ilk ikisi ise kontrol amaçlıdır. Iban numaralarında doğruluk bu sayılarla sağlanır.
Bunlardan sonra gelen beş hane de ise kişinin hesabının olduğu bankayı belli eden ve doğrulayan numaralar bulunur. Bu numaralar bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Onuncu hanede rezerv numarası – sıfır- vardır. Rezerv numaraları banka bilgilerinden dolayı oluşabilecek karmaşaları engellemek için kullanılır.
Geriye kalan on altı hane ise bankanın hesap numaraları ve şube numaraları bulunur. Hesap numarası ve banka numarasının kısa olmasından dolayı başlara ve sonlara rezerv numarası olan sıfır eklenerek tamamlanmıştır.
Hesap Numaraları Hani Yolla Bulunabilir?
Iban numarasının son on altı hanesinde yazan numaralar hesap numarasını gösterir. Bu on altı hanede ilk önce şube kodu bulunur. Şube kodundan sonra gelen numaralar hesap numaralarıdır.