Bireysel emeklilik, kişinin kazancından belli bir miktar alınarak devlet desteği ile kazancının arttırıldığı ve tasarruf yapmasına olanak sağladığı avantajlı bir sistemdir. Bu sisteme, siz 100 TL koyduğunuzda devlet size %25’lik bir destek vererek fonunuza katkıda bulunur. Bu da sistemde size 125 TL olarak geri döner.
Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Neler?
Bireysel emeklilik sistemi, kişiye birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajlardan en önemlisi devletin kişinin fonuna katkı sağlamasıdır. 200 TL’lik bir yatırıma %25’lik katkı demek 50 TL kazançlı çıkmak ve paranızı 250 TL’ye yükseltmek demektir. Ayrıca ne kadar erken başlarsanız ve ne kadar çok para yatırırsanız o kadar avantajlı konumda olursunuz. Çünkü sistemde on yıl kalan ve 56 yaşını dolduran herkes emekli olabilir.
Para biriktirmekte sorun yaşıyorsanız da bu sistem sayesinde para biriktirerek, tasarruf edebilirsiniz.
Sisteme Kimler Dahil Olabilir?
Bireysel emeklilik sistemine, 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes dahil olabilir.
Bu Sistem Zorunlu mu?
Bireysel emeklilik sistemi, ilk yıllarında zorunlu bir uygulama değildi. Her bireyin kendi geleceği için düzenlenmiş bir sistemdi. Fakat 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile 45 yaşın altında olan sigortalı çalışanlar, artık otomatik olarak sisteme dahil edildi.
Böylece herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışan 45 yaşın altındaki çalışanlar, işverenler tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilmekte, her alınan maaştan kesinti yapılarak bireysel emeklilik fonuna para yatırılmaktadır. Yani 45 yaşın altındaki her sigortalı çalışan bireysel emeklilik sisteminde artık zorunlu olarak yerini alacak.
Bireysel emeklilik sisteminin zorunlu olması sistemden çıkılamayacağı anlamına gelmiyor. İki aylık cayma süresinde sistemden çıkma isteğinizi ilettiğiniz zaman sistemden kolaylıkla çıkabilir ve iki ay boyunca yatan parayı eksiksiz çekebilirsiniz.