Her sene binlerce yeni üniversite mezununa istihdam olanağı sağlayan bankacılık sektörü, bu alanda gençlere kariyer yapma fırsatı sunmaktadır. Şubelerde ve genel müdürlüklerde pek çok pozisyon için yeni mezun alımı gerçekleştiren bankacılık sektörü, işe almış olduğu personellere banka içerisinde kariyer yapma imkanı sunmaktadır. Bankacılıkta kariyer planlaması, sektörde yükselebilmek adına planlı çalışabilmek ve bu plan kapsamında hedefe ulaşabilmek için gereklidir.
Bankacılıkta Yükselmek
Bankacılıkta kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen bireyler, öncelikle bankacılık ile alakalı bölümleri okuması ve başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Bunun ile beraber bu sektörde yükselmek adına banka sınavları da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Banka mülakat sorularını başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar, bankacılıkta kariyer basamaklarını kolaylıkla çıkabilmektedir.
Bankacılık sektöründe yükselebilmek için ayrıca faaliyet gösterilen birimde ve branşta uzman olmak, dünya üzerindeki gelişmeleri takip etmek, finans konusunda oldukça bilgi sahibi olmak ve gelişmelere açık olmak gerekmektedir.
Bankacılıkta Kariyer Basamakları
Bu sektörde çalışan bireyler banka kariyeri yapabilmek için bahsi geçen tüm bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Banka kariyerinde çıkılacak basamaklar ise şubelere ve genel merkezlere göre değişiklik göstermektedir. Şubelerde kariyer yaparken en alt seviye olan gişe personeli (gişe asistanı, gişe görevlisi, elemanı), satış ve müşteri temsilcileri, servis yetkilileri, uzman ve uzman yardımcıları, müfettiş ve müfettiş yardımcılarıdır. Sektörde bu pozisyonlardan herhangi birinde yer edinebilmek için banka sınavlarına girilmesi gerekmektedir.
Bankacılıkta Kariyer Planlaması
Bankacılıkta kariyer planlaması, sektörde yükselebilmek adına planlı çalışabilmek ve bu plan kapsamında hedefe ulaşabilmek için gereklidir. Dolayısıyla sektöre yeni başlayacak olan kişilerin kısa zamanda yükselebilmesi amacı ile bankacılıkta kariyer planlaması yapması gerekmektedir.
Kariyer planlama işlemi, henüz öğrencilik yıllarında iken dahi yapılabilmektedir. Bu planlama sayesinde kişiler üniversiteden mezun olduktan sonra ne yapması gerektiğini, ne kadar çalışması gerektiğini ve hedefe nasıl ulaşabileceğini önceden bilecektir. Buna göre üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olacak, SPK, BES ya da bunun gibi hedef ile alakalı olan sertifika ve belgeleri alacak, alınması gereken eğitimleri alacak ve girilmesi gereken sınavlara girerek hepsinde de büyük başarı sağlayacaktır. Planlı ve programlı bir şekilde çalışan bankacı adaylarının sektörde yükselmesi daha kolay olacaktır.