Muhasebenin tanımı ve fonksiyonları göz önünde bulundurulduğunda mali analiz, finansal anlamda taraflara bilgi akışı sağlamada önemli bir adım olarak görülmektedir. Mali analiz, analiz tekniklerini banka bilgilerine uygulamak sureti ile bulunacak olan analiz sonuçlarının, kurumun mali durumunu ve faaliyet sonuçlarını anlamak maksadı ile yorumlanması şeklinde tabir edilmektedir. Bankada bu işi yapan ve kariyerini uzman olarak tamamlayan kişilere ise banka mali analiz uzmanı adı verilmektedir.
Bankanın finans kayıtlarını baz alarak kurumun gelir – gider ve nakit akışını analiz eden bir disiplini yöneten kişi olarak da tabir edilen mali analiz uzmanı, bankalar için büyük öneme sahiptir.
Banka Mali Analiz Uzmanı Nasıl Olunur?
Kariyerinin bankacılık sektörü üzerinden tamamlamak isteyen ve banka mali analiz uzmanı olarak görev almak isteyen bireyler, bu pozisyon için nasıl görevlendirileceği hakkında bir takım araştırmalar gerçekleştirmektedir. Banka mali analiz uzmanı, diğer adı finansal analiz uzmanı olabilmek için bir takım belli başlı şartlara haiz olmak gerekirken, ayrıca bankalar tarafından düzenlenen banka sınavlarına girerek başarılı olunması gerekmektedir. Tüm bu şartları yerine getirdikten sonra banka mülakat sorularını da başarılı bir şekilde geçen adaylar, banka bünyesinde mali analiz uzmanı olarak görevlendirilmektedir.
Banka Mali Analiz Uzmanı Görevleri Nelerdir?
Kariyer planlama dahilinde banka mali analiz uzmanı olan kişiler, çeşitli görevler üstlenmektedir. Bankanın kurumsal ve ticari krediler alanında kurumsal ve ticari segment dahilindeki müşterilerin bilançolarında gerekli düzenlemeler yapmak, Mali Analiz Raporunun oluşturulmasını sağlamak gibi görevlere sahip olan analiz uzmanları, bankanın ihtiyacı olan kaynak temini, bankanın finansal yeterliliğinin ölçülmesi, mali politikaların değerlendirilmesi ve kararların oluşturulmasında bir zemin hazırlanması gibi görevler de üstlenmektedir.
Banka Mali Analiz Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Banka Mali Analiz Uzmanı olabilmek için öncelikle üniversitelerin İşletme, İktisat, Bankacılık, Maliye, Sermaye Piyasası, Muhasebe, Bankacılık ve Finans, Ekonomi, Ekonometri ve Finansman bölümleri gibi bölümlerinden mezun olması gerekmektedir. Bu sektörün rakamlar ile alakalı olmasından ötürü iyi derece matematik bilgisine sahip olması gereken adayların, tablo ve grafikleri doğru bir şekilde oluşturarak iyi bir analiz yapması gerekmektedir. Ayrıca bu alanda iş verenler tarafından yapılan banka sınavlarından başarılı bir şekilde geçmek ve bu alanda tecrübe sahibi olmak da yine işe alımda aranan şartlardandır.