BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan Bayramı’nda toplam baklava tüketiminin 5 bin ton olduğunu söyledi.
İstanbul’da 1.500 Ton Baklava Tüketildi
Kısa adı BAKTAD olan Baklava ve Tatlı Tüketicileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım Ramazan Bayramı öncesinde Türkiye’de 2.500 ton baklava üretildiğini, bayram günleri de dahil edildiğinde Türkiye’deki toplam baklava tüketiminin Ramazan Bayramı’nda 5.000 ton olduğunu, bu miktarın 1.500 tonunun sadece İstanbul’da tüketildiğini söyledi.
Fıstık Fiyatları da Baklava Satışını Etkilemedi
Geride kalan Ramazan Bayramı genelinde tüketiciler tercihini yine baklavadan yana kullandı. Çikolata, şeker ve kolonya gibi bayramda adı geçen hediyeliklerin satışlarında da bu bayram artış yaşandı. Ayrıca Ramazan Bayramı’nda baklava üretimi ve baklava tüketimi de zirve yaptı. Türkiye’de bayram boyunca günlük baklava tüketimi yaklaşık 3 kat arttı. Vatandaşlar ağırlıklı olarak kilosu 20 lira ile 50 lira arasında değişen baklavaları tercih ettiler. Bayramdan önce üreticiler tarafından alınan fıstık üretmeme kararı alınmasına neden olan yüksek fıstık fiyatları da baklava satışlarını etkilemedi. Fiyat farkları baklavacılar tarafından etiketlere yansıtılmadı.
Baklava Fiyatları Yüzde 10 Arttı
Baklava ve Tatlı Tüketicileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım bu konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan Bayramı’nın arife günü Türkiye genelinde üretilen baklava miktarının 2.500 ton olduğunu, bayramda toplam tüketilen baklavanın 5.000 ton olduğunu, bunun 1.500 tonluk kısmının İstanbul’da tüketilen miktar olduğunu, vatandaşların ekonomik durumlarına göre baklava alışverişi yaptıklarını, tüketimin yaklaşık olarak yüzde 60’lık kısmının 20 lira – 50 lira aralığında olan baklavadan, geriye kalan yüzde 40’lık kısmının da fiyatı 60 lira – 100 lira olan baklavadan yapıldığını, 2017 yılının Ramazan Bayramı ile karşılaştırıldığında baklava fiyatlarının da bu yıl yüzde 10 oranında arttığını söyledi.