Dünya genelinde gişe rekorları kıran filmlerinde Türkiye’de çekilmesi için Filming in Turkey portalı oluşturulacak.
İstanbul Ticaret Odası’ndan Türkiye’nin Tanıtımına Büyük Katkı
Dünyada rekorlara imza atan filmlerin Türkiye’de çekilmesi amacıyla oluşturulacak olan Türkiye’de Film Çekimi (Filming in Turkey) adlı portala 17 farklı şehirde bulunan 150 civarında mekanın görüntüleri yüklenecek ve yabancı film yapımcılarına tanıtımı sağlanacak. Türkiye’nin doğal film platosu özelliğine sahip pek çok yerinin olması fikrinden yola çıkan İTO olarak bilinen İstanbul Ticaret Odası yabancı filmlerin Türkiye’de çekilmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’de Film Çekimi – Filming in Turkey adlı sinema portalını oluşturuyor.
Yabancı Yapımcılar Portaldan Her Türlü Bilgiye Ulaşabilecek
Türkiye’de bir ilke imza atacak olan portalda İTO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği yapacak. Portal kapsamında Türkiye’nin 17 şehrinde bulunan ve film çekimleri için uygun olan 150’den çok mekanının görüntüleri ve diğer ayrıntılar yer alacak. Yabancı yapım şirketleri bu portal üzerinden mekanın altyapı özelliklerini öğrenebileceği gibi cast ajanslarının ve yapım şirketlerinin bilgilerine, teşvik uygulamalarına ve çekim izinlerine de ulaşabilecek. Türkiye’de Film Çekimi projesinde ilk aşamada 17şehirde bulunan 150’den fazla mekanın görüntüleri ve özellikleri, fotoğraf çekimleri ve video çekimleri yer alacak.
Yabancı Yatırımcılara Yüzde 30 Teşvik
Portala yüklenen bu görüntüler uluslararası yapımcılara tanıtılacak. İlk aşamada 150 civarında mekanda video ve fotoğraf çekimleri gerçekleştirilecek. Yabancı yapımcılara tanıtımı yapılacak mekanların başlıcaları Kaçkar Dağları, Hasankeyf, Tuz Gölü gibi yerler olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yabancı film yatırımcılarına yüzde 30 teşvik desteği verilecek. İTO Başkanı Şekip Avdagiç bu konu hakkındaki sözlerinde yabancı film yapımcılarının hazırlanacak olan portaldan mekan seçebileceğini, bu projenin Türkiye’nin sinemadaki rolünü web ortamında kapacak olması olarak da nitelenebileceğini, 2018 yılının sonuna kadar Türkiye’de Film Çekimi projesinin hayat geçeceğini, yurtdışında yapım şirketlerinin vergi kolaylığı sağlayan ve film teşvikleri olan ülkelere yöneldiğini, Türkiye’de film çekecek olan yabancı yatırımcıların harcadıkları paranın yüzde 30’luk kısmını geri alabileceklerini belirtti.