Bu zamana kadar mülakatlarda kişilere yüzlerce mülakat soruları sorulurdu. Bu soruların birazı yeniliğini yitirmiş, birazı da yeniliğini devam ettirmekte ve adaylara bu sorular yöneltilmektedir. Bunlar İK uzmanları tarafından aday kişilere doğrultulurken 10 adet klasik olacak şekilde mülakat soruları ile bu soruların doğru cevapları.
Burada tecrübeleriz ile yetenekleriniz çok fazla yeterli olmamaktadır. Hayalini kurmakta olduğunuz işe başlayabilmek için görüşmesinde İK uzmanlarının sorduğu sorulara onların istediği yanıtları doğru bir şekilde ve özgün bir şekilde cevaplamanız gerekmektedir. Geçmişteki gibi anında etkisini korumakta olan aynı gibi duran fakat çok fazla önemli olan bilgiler verilmesini sağlayan klasik olacak şekilde yöneltilen mülakat soruları hazırlanarak İnsan Kaynaklarının karşısına geçmek aday kişilere büyük avantaj sağlamaktadır.
İşte mülakatlarda yeniliğini koruyan 10 klasik mülakat soruları:
Bana Kendini Anlatır Mısın?
Bu iş görüşmelerinde sorulan geçmişten geleceğe en klasik, klişe soru tipi ve aday kişilerin ise en hatalı cevapladığı soru stilidir. İş görüşmelerinde bu şekilde sorularla karşı karşıya geldiğimizde kendi hayat hikayenizi anlatmayın. İK uzmanları nerede oturduğunuz ya da kaç kardeş olduğunuz olduğunuzla ilgilenmez. İK uzmanlarının ilgilendiği ve istediği geçmişteki tecrübeleriniz, çalışma hayatınızda neler öğrendiğiniz, hangi departmanlarda sorumluluk aldığınız, hangi alanda iyi olduğunuzdur.
Sizi Neden İşe Kabul Edelim?
En fazla sorulan ve kişilere yanıtlarken kendini karşı tarafa ifade ederken en fırsat soru tipidir. Bu soruyu yanıtlarken aday kişiler tamamen özgün bir konuşma tarzı ile konuşmalı. Bu sebeple bu soruyu yanıtlarken “Bu iş için ben çok iyiyim” gibi cümle tarzlarından uzak durmalı. Bu konuşma stili yerine şirket ve bu pozisyon hakkında mülakata gitmenden önce detaylı bir bilgi sahibi olun, iş tecrübeleriniz ile başvuru yaptığınız departman hakkında başarılarınızı anlatın.
En İyi Olduğunuz Taraflarınız Neler?
Aday kişilere kendilerini karşı tarafa ispatlayabilmesi için önlerine sunulan bir fırsat sorusu daha. Bu soruyu yanıtlarken, bu işte başarılı olduğunuz yerleri vurgulayın. En önemli hususlardan biride işinizle ilgili olmayan yanıtlar vermeniz yapacağınız bu görüşmedeki en büyük yanlışlardan biri.
Zayıf Yönleriniz Nelerdir?
Bu soruyu yanıtlarken aday kişiler zayıf yönlerini farkına vardıkları ve bu yönlerini geliştirebilmek için ilerlediklerini İnsanın Kaynakları uzmanlarına aktarması gerekmektedir. Bu sebeple iş görüşmelerinde zayıf yönlerin belirtilmesi istendiğinde ‘’Benim zayıf yönüm asla yok.’’ gibi cümle sarf etmeyin. Bu cümle stili yerine bu durumun üstesinden nasıl geldiğinizi, bu durum için neler yaptıklarınızı örnekleme ile bahsedin.
Bizimle Birlikte Neden Çalışma Taraftarısınız?
İK uzmanları adaylara bu soruyu sorarken aslında duymak istedikleri ne kadar fazla bu şirketin çalışanı olmak istediğinizdir. Bu sebeple ‘’ İşe ihtiyacım var.’’ ‘’Paraya ihtiyacım var.’’ gibi cümleler asla ve asla kullanmayın. Bu stil yanıtlardan uzak durun. Bu tarz sorularda karşı tarafa yanıt vermeden önce bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu soruyu yanıtlarken şirkette en çok sevdiğiniz ve niçin bu şirkette çalışmak istediğinizi belirtin.
Eski İş Yerinden Ayrılma Sebebiniz Nedir?
Bu soru hemen hemen bütün adayların zorlandığı sorudur. Bu soruyu yanıtlarken eski iş yerinizi kötülemeyin veya “Devamlı aynı işle uğraşmaktan bıktım.” gibi cümleler sarf etmeyin. Bu tarz yanıtlar yerine işten ayrılma sebebinizi olumlu nedenlere bağlayın ki karşı taraf sizden istediği yanıtı almış olsun. Eski iş yerinde kendinizi yeteri kadar geliştirebildiğinizi, iş yerinde almış olduğunuz sorumluklardan bahsedin ve şu an şirkette hangi departmanda çalışmak istediğinizi ifade edin. Odaklanmak istediğiniz departmanı göz önüne alarak soruları yanıtlayın.
En Büyük Başarınız Nelerdir?
Bu soru stili “Çok iyi olduğunuz taraflarınız nelerdir?” sorusuna benzemektedir. Bu şekilde sorulara yanıt verirken subjektif öğelerden bahsetmek yerine, rakamsal ifadeler kullanmak önemlidir. Mesela, “İlerlettiğim.. projesi sonuç olarak şirketin pazarlama rakamlarında yüzde .. oranında fazlalık gerçekleşmiştir.” bu başarıyı rakamsal bir biçimde kanıtlarsanız size büyük avantaj sağlar. Yapmış olduğunuz çalışmanın şirkete olan katkılarını anlatırken fazla abartı cümlelerinden uzak durunuz ve başvurduğunuz departmanla ilgili İnsan Kaynakları uzmanına aktarın.
Önceden Karşılaşmış Olduğunuz Zor Bir Durumu ve Bu Durumu Nasıl Açığa Kavuşturduğunuzu Bize Bahsedebilir Misiniz?
En yaygın olan iş görüşmesinde sorulan mülakat sorularından biridir. Bu soruyu yanıtlarken yeteneklerinizi ve becerilerinizi yine bir başarı hikayesi üstünden karşı tarafa anlatmanız gerekmektir. Anlatacağınız hikayenin kısa, net ve özgün olmasına özen gösterin.
Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Düşünüyorsunuz?
Adayların hayata bakış açılarını bir şekilde düzene koyan bu soru tipi size ne kadar fazla klişe gelse de adayın bu sorunun geleceğini tahmin ederek mülakata gitmeden önce bu soruya hazırlık yapması gerekir. Bu soru tipi verilirken siz kendinizi ileriye dönük neler yapmak istediklerinizden, işiniz de mutlu olduğunuz taraflarınızdan bahsedebilirsiniz.
Bize Sormak İstediğiniz Sorunuz Var Mı?
İnsan Kaynakları Uzmanı bu şekilde bir soru yönelttiğinde genelde adayların cevapları “Teşekkür ederim, sormak istediğim bir soru yok.” yanıtını verir. Fakat unutmamak gerekmekteki bu soru stili aslında adayların İK uzmanlarına “Gelmeden önce şirketle ilgili araştırma yaptım ve bu şirkete karşı oldukça ilgim var.” Şeklinde cevap beklerler. Bu sebeple bir sorunuzun olmadığını söyleyin.