Bu değişimin faturası da genellikle; halsizlik, yorgunluk, kas krampları, mutsuzluk ve uyuma isteği oluyor. Sabahları uyandığımızda kendimizi iyi hissetmemiz, sindirim sistemi ve kan şekeri dengesi sayesinde gerçekleşiyor.
Dengeli bir kan şekeri kendimizi iyi hissetmemizi ve tok kalmamızı sağlıyor. Bunlar da enerjik olmamızda büyük önem taşıyor.
Ayrıca bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de kendimizi yorgun hissetmemize yol açabiliyor. Bu eksiklikler yerine konulup depolar dolduğunda kendimizi hem bedenen hem de ruhen daha iyi hissediyoruz.
Dolayısıyla baharı enerjik geçirmek için öncelikle bazı besinleri soframızdan eksik etmemek ve yeterli miktarda tüketmek gerekiyor.
Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, baharı zinde geçirmeniz için düzenli olarak tüketmeniz gereken 10 besini anlattı.
1. Kivi
Kivi C vitamini açısından zengin bir meyve. Sabahları veya gün içinde tüketilen bir adet kivi enerji vererek metabolizmayı canlandırıyor. Özellikle demir kaynakları ile alınan kivi vücudun demir emilimini de artırıyor. Örneğin; yumurta ile yenen kivi gibi.
2. Havuç
Havuç iyi bir A vitamini kaynağı. Bağışıklık sistemini destekleyici etkisinden dolayı gün içinde halsizliği gideriyor. Salatalarda günde 1 adet tüketebilirsiniz. Havucu vücudunuzun A vitaminini daha iyi kullanabilmesi için mutlaka yağ ekleyerek tüketin. Ancak kan şekerini yükselteceği için havucu fazla yememeye özen gösterin.
3. Armut
Armut bol miktarda A, C ve K vitamini içeriyor. C vitamini sayesinde etkili bir antioksidan. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, armudun içindeki antioksidanın, yani bağışıklık sisteminin koruyucu etkisinin vücuda enerji verdiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra armut kan şekeri dengesinin sağlanmasında da etkili oluyor. Baharı enerjik geçirmek için günde bir adet armut tüketmenizde fayda var.
4. Maydanoz
Vitamin açısından zengin olan maydanoz, roka ve dereotu vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bahar yorgunluğundan daha kolay kurtulmamızı sağlıyor. Ayrıca ödem atma özelliği sayesinde vücudun ödemli ağır halini gideriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek vücut ne kadar ödemsiz olursa, o kadar enerjik bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. İsterseniz maydanoz suyu şeklinde veya salatalarda, isterseniz sabah kahvaltılarında tüketebilirsiniz. Roka ve dereotunu da salatalara her gün ilave edebilirsiniz.
5. Ceviz
Ceviz, badem veya fındık E vitamininden zengin besinler. E vitamininin vücuttaki işlevinin en önemlisi, antioksidan özelliğe sahip olması. Bu sayede bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Her gün 2 bütün ceviz veya 10 adet çiğ badem ya da 6-7 adet fındık tüketmenizde fayda var.
6. Yoğurt
Vücudumuzdaki yararlı bakteriler olan probiyotik içeriyor. Bu sayede bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sisteminin de güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayrıca yoğurt tok tutma özelliğinden dolayı kan şekerini dengeliyor. Böylelikle gün içinde kendimizi enerjik hissetmemizi sağlıyor. Yoğurdu her gün 1-2 kase mutlaka tüketin. Süt içme durumunuza göre 1 kase daha artırılabilirsiniz.
7. Kırmızı et
Demir eksikliklerinde yorgunluk ve halsizlik şikayetleri artıyor. Kırmızı et hem demir alımı, hem de B12 vitamini açısından önemli. Baharı zinde geçirmek için kırmızı eti haftada 2-3 kez sofranızdan eksik etmeyin.
8. Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi, hem kan şekeri dengesi hem de toksinlerin atılması açısından önemli. Düzenli bir kan şekeri ve yine düzenli çalışan bağırsaklar da kişiyi daha enerjik hale getiriyor. Yulaf ezmesini haftada 3-4 kez sabahları veya ikindi öğününde süte ya da yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.
9.Ispanak
Hem magnezyum, hem de demir açısından zengin bir besin. Bu sayede vücuda direnç kazandırıyor. Ayrıca ödem atmada da etkili oluyor. Ispanağı haftada 2 kez yemeği ihmal etmeyin.
10. Yeşil çay
Yeşil çay kateşin denilen flavanoidlerce zengin. Yeşil çay kateşinleri iyi bir antioksidan özelliği sayesinde halsizliğe karşı etkili oluyor. Her gün 1 fincanı geçmeden içmenizde fayda var. Ancak tansiyon hastası iseniz yeşil çay tüketiminden mutlaka kaçının.
Bol su içmeden olmaz!
Bahar mevsiminde havaların ısınması sonucu vücudumuzda sıvı kaybı oluyor. Yeterli sıvı almadığımız takdirde de; halsizlik, yorgunluk, bağırsak tembelliği ile kas kramplarıyla gelişen bahar yorgunluğu oluşabiliyor. Dolayısıyla baharı enerjik geçirmek için öncelikle vücudumuzdaki sıvı kaybını gidermemiz şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek bunun için de her gün susamayı beklemeden en az 2 litre su içmeye özen göstermeniz gerektiğine dikkat çekiyor.