Bankacılık sektörlerinde insanlarla ilişkileri kuvvetli olan kişiler tercih edilmektedir. Fakat bankacılıkta kariyer yapmanın yolu uzun ve yorucudur.
Sabırlı davranıp düzgün bir biçimde çalışan kişiler bankacılık sektöründe üst düzeylere çıkma imkânını yakalayabiliyorlar. Bununla beraber özellikle Y kuşağının tercih anlayışları eski dönemlere göre çok daha farklı, yeni ve gelişmekte olan diğer konularda çalışmayı tercih etmektedirler.
Banka başvurularında ve iş görüşmelerinde adayın iyi bir eğitim görmüş olması, yapılan mülakatlarda kendisini iyi bir şekilde ifade edebilir olması ve anlatabilme becerileri, bir bankacı adayının kariyerini yapılandırmasındaki en önemli etkendir. Tabi ki eğer referanslara da sahipse bu da çok önemlidir.
Bir banka çalışanının, eğer bankasının üst düzey kadroları için gerekli olan yeterliliğe sahip olduğu var sayılırsa, geriye kalan en önemli özellik liderlik yetisi ve ilişki kurma yönetimidir. Son birkaç yılda bankacılık sektörü iyi ve karlı birçok işe imza atmıştır. Şube ağları gün geçtikçe büyümektedir.
Teknoloji ise işin içine daha fazla girmektedir. Yani bu doğrultuda yeni olan birçok pozisyonlarda ortaya çıkmaktadır ve yeni iş imkânları da bununla birlikte doğmaktadır. Ama diğer taraftan şu da bir gerçektir ki, belli bir düzeye ulaşıldıktan sonra bir bankadan diğer bir bankaya yapılmak istenen geçişler neredeyse sıfıra ulaşmaktadır ve bankacı olmak isteyen kişiler kendi bankalarında kariyerlerine devam etmek zorunda kalmaktadırlar.