Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Bankaların Kaldıraç Oranı Ölçümüne İlişkin Yönetmelik Taslağı yayımladı.
Yayımlanan taslağa göre, kaldıraç etkisiyle bankaların maruz olmaları ihtimal olan risklere karşı konsolide ve konsolide olmayan bazda yeterli sermaye bulundurmalarının sağlanmasına ilişkin esaslar belirlendi.
Yönetmelik 1 Temmuz 2018’den İtibaren Geçerli Olacak
3 farklı bölümden oluşan yönetmelik taslağı 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak. Yönetmelik bölümlerden kaldıraç oranıyla birlikte risk tutarlarının hesaplanması, bu hesaplama değerlerin bildirimlerine yer verildi.
Yeni yönetmelik taslağının yayımlanması ile birlikte de Bankaların Kaldıraç Düzeyinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine ilişkin yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
Kaldıraç Oranına Düzenleme
Bankaların Kaldıraç Oranı Ölçümüne İlişkin Yönetmelik Taslağı kapsamında, yönetmelik ve kaldıraç etkisi ile birlikte bankaların maruz kalmaları ihtimal olan riskler karşı olarak hem konsolide hem de konsolide olmayan bazda yeterli sermaye bulundurmalarının sağlamasına ilişkin usul ile esasların düzenlenmesi hedefleniyor. Taslak ile ana sermayenin toplam risk tutarına bölünmesi şartıyla, aylık hesaplanan kaldıraç oranı kaldırıldı. Yeni taslağa göre mart, haziran, eylül ve aralık dönemleri itibariyle 3 aylık basit aritmetik ortalamanın asgari olarak yüzde 3’lük tutturulacak. Söz konusu yüzde 3’lük oranın ise devam etmesi zorunlu olacak.
Kaldıraç oranının yüzde 3 seviyesinin altına düşmesi halinde ise, hesaplama döneminden itibaren 6 ayın üzerine çıkmamak şartıyla belirlenecek süre içinde asgari oranlara uyum sağlanması zorunlu olacak.