İslam Kalkınma Bankası (İKB) liderliğinde kurulan 500 milyon dolar değerindeki Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu faaliyetleri başladı.
Tunus’ta gerçekleşen 43. Genel Kurulu’nda düzenlenen törende açıklamalarda bulunan İKB Başkanı Bandar Hajjar, fonun gelişmekte olan ülkelerde inovasyon ekosisteminin yaratılmasına destek olacak büyük bir potansiyeli içinde barındırdığını belirtti. İKB üyesi olan 57 ülkenin, ekonomik kalkınma zorluklarıyla yüzleştiğini, pek çoğunun sorunları çözüme kavuşturamadığını, üretimin tüm sürecine inovasyon ile teknolojinin de eklenmesinin gelişime hız kazandırdığını söyledi.
İKB’nin yeni modelinin geliştiricilere odaklandığını söyleyen Hajjar, bankanın gelişim sürecine liderlik yapmak isteyenlere katalizör görevi üstlenmek istediğini söyledi.
“700 Başvuru Aldık”
Bankanın üye ülkelerde bilim insanlarına, kalkınma problemlerine çözümler sunmak için imkan vermek istediğini söyleyen İKB Başkan Danışmanı Hayat Sindi ise, araştırmacı ve sivil toplum kuruluşlarının başvurularını çok iyi bir şekilde karşıladıklarını, fonun hedefinin başarma inancı olan yaratıcı beyinleri kabul etmek olduğunu, cömert olmak, risk almak zorunda olduklarını, bir çoğu Türkiye olmak üzere Tunus ve Suudi Arabistan’da dahil olmak üzere toplamda 700 başvuru aldıklarını söyledi.
İnterAcademy Ortaklığı Kurucusu Profesör Mohamed Hassan, İslam Kalkınma Bankası’nın bilim ve teknoloji projelerine destek vermesi kapsamında Dünya Bankası gibi ortak çalıştığı kuruluşları bir araya getirme gücünü kullanması gerektiğini söyledi.
Güney Afrika Cumhuriyeti Yükseköğrenim ve Eğitim Bakanı Grace Naledi Mandisa Pandor ise fonu yalnızca İslam dünyası için değil tüm Afrika kıtasıyla ortak çalışmak için çok güzel bir avantaj olarak gördüğünü söyledi.