Tunus’ta 1 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında yapılacak İslam Kalkınma Bankası’nın 43. Genel Kurulu öncesinde açıklamalarda bulunan İKB Başkanı Bandar Hajjar, son 1 senelik dönem içinde bilim ve teknolojinin sunmuş olduğu imkanlardan faydalanarak bankaya üye 57 tane İslam ülkesinin kalkınmalarına yardım etmek için çeşitli türlerde girişimlere start verdiklerini söyledi.
Hajjar: Hiçbir Ülke Kalkınmasında Karşılaşılan Zorlukları Tek Başına Çözemez
Bankayı finanse edilen projeler ile sürdürülebilir katmak için kalkındırıcı banka rolüne dönüştürmeye çalıştıklarını söyleyen Hajjar, sürdürülebilir finans kapsmaında önemli oranda ilerleme kaydedildiğini, İKB grubunun faaliyetlerini merkezden yönetmek yerine üye ülkelerden yerel yönetmeye odaklandıklarını, bankanın üye ülkelerin kalkınmasına olan yaklaşımının dönüştürücü ve kapsayıcı olduğunu söyledi. Hiçbir kurumun ülkelerin kalkınmasında karşılaşılan zorlukları tek başına çözemeyeceklerini söyleyen Hajjar, Tunus’ta yapılacak olan toplantının ana konusunun da sürdürebilir kalkınma için ortaklık olduğunu söyledi.
“Türkiye’de 483 Projeye 11,2 Milyar Dolar Finansman Sağladık”
İslam Kalkınma Bankası’nın daha yaşanabilir bir dünya kapsamında özel sektör, araştırma kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vermeye her daim sıcak olduğunu söyleyen Hajjar, bu konuda da son dönemlerde önemli gelişmelerin olduğunu söyledi. Bankanın Türkiye’deki operasyonları hakkında açıklamalarda bulunan Hajjar, Bankanın kuruluşundan bugüne kadar Türkiye’de 483 tane projeye finansman sağlandığını, toplam finansman tutarının 11,2 milyar dolara tekabül ettiğini, Türkiye’de destek oldukları projelerin alanlarının sağlık, ulaşım, yenilebilir enerji, eğitim, finans ve enerji olduğunu söyledi. Hem Ankara hem de İstanbul’da ofislerinin olduğunu söyleyen Hajjar, Türkiye Bölge Ofisi olarak Bosna Hersek, Arnavutluk, Azerbaycan, Kosova ve KKTC’deki kalkınma projeleri üzerine çalıştıklarını, bankaya üye ülkelerin kalkınma ihtiyaçlarına kendilerini adadıklarını söyledi.