Bankacılık sektörünün 2018 yılının ilk ayında elde ettiği kâr, yeni bir rekora ev sahipliği yaptı. Sektörü, tarihin en yüksek Ocak ayı kârına ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankacılık sektörünün 2018 yılı Ocak ayına dair rakamları açıkladı. Açıklanan rakamlara göre sektör, toplamda 4 milyar 537 milyon Türk Lirası tutarında bir kâr elde etti. Bu rakam, sektörün en yüksek Ocak ayı kârı olarak kayıtlara geçti. Bir önceki yılın ilk ayında elde edilen kâr ise 3 milyar 698 milyon Türk Lirası’ydı. İki rakam kıyaslandığında elde edilen yükselmenin yüzde 22,7 oranına tekabül ettiği ortaya çıktı.
Ocak ayında bankaların elde ettiği faiz geliri, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 27,9 oranında artış gösterdi. Faiz geliri 18,8 milyar Türk Lirası’ndan 24,1 milyar Türk Lirası’na yükseldi. Bu gelirin 19,4 milyar Türk Lirası kredilerden gelen faiz geliri oldu. Bu rakamın da 4,4 milyar Türk Lirası’nı tüketici kredileri, 819 milyon Türk Lirası kredi kartları, 2,9 milyar Türk Lirası taksitli ticari kredileri ve 11,3 milyar Türk Lirası da diğer kredilerden elde edilen faiz gelirlerini oluşturdu.
Mevduatlara Ödenen Faiz Yüzde 40,7 Yükseldi!
Bankaların önemli bir gider kalemi olan mevduat hesaplarına ödenen faiz tutarı da bir önceki yılın ilk ayına oranla yüzde 40,7 oranında artış gösterdi. 9,4 milyar Türk Lirası tutarında mevduat faiz gideri yapan bankaların toplam faiz gideri, bir önceki yıla göre yüzde 38,7 oranında artış göstererek 13,5 milyar Türk Lirası seviyesine yükseldi.
Net faiz geliri, bir önceki yılın Ocak ayı ile kıyaslandığında yaşanan artış yüzde 16,3 oranında olurken, 10,5 milyar Türk Lirası seviyesinin üzerine çıkıldı. Faiz dışı gelir olarak sınıflandırılan komisyon gibi kesintiler sebebiyle bankaların elde ettiği gelirlerde ise yüzde 51 oranında artış yaşanıp, 6,6 milyar Türk Lirası seviyesine ulaşıldı.
Faiz Dışı Giderlerin Yüzde 35’e Yakını Personel Gideri!
Bankaların hizmet karşılığı elde ettiği gelir miktarı ise 2,5 milyar Türk Lirası seviyesini aştı. Personel giderlerinin 2,2 milyar Türk Lirası olarak hesaplandığı ay içerisinde, bu rakam faiz dışı giderlerin yüzde 35’ine yaklaşık oldu.