Ana SayfaGündemBİMER'e Şikayet Yağdı! Toplam Şikayet 64 Bin Olarak Açıklandı!

BİMER’e Şikayet Yağdı! Toplam Şikayet 64 Bin Olarak Açıklandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, BDDK’ya ulaşan ihbar ile şikayet sayısı 2017 yılında bir önceki sene ile kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 19 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile 64 bin 416’ya yükseldi. BDDK’ya geçen sene yapılan bireysel krediler kapsamında şikayetler ilk sırada yer aldı.

Şikayetler Yüzde 19 Arttı

BDDK’dan alınan bilgilere göre, Bilgi Edinme Sistemi, BİMER, CİMER, Dilekçe ve e-şikayet olmak üzere 5 farklı kanal üzerinden BDDK’ya şikayetler ve ihbarlar yapılıyor. Bu kanallardan yapılan şikayetler 2016 yılında 54 bin 169 olurken, geçen sene bu rakam yüzde 19 oranında yükseldi ve 64 bin 416’ya çıktı. Bireysel nitelikte ürün ile hizmetler kapsamında yapılan ihbar, başvuru ve şikayetlere ilişkin adli makamlar tarafından kuruma ulaştırılan inceleme talepleri Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı tarafından denetime tabi oldu. Geçen sene gerçekleştirilen denetimler kapsamında 156 tane rapor ile 14 tane mütalaa hazırlandı. Denetim yapılması öngörülen şikayetler BDDK personelleri tarafından incelendi ve sonrasında da raporları hazırlandı. Geçen sene finansal tüketicilerin şikayet ve ihbarları kapsamındaki denetimler neticesinde de kurul tarafından bankalara uygulanan idari para cezası ise 2 milyon 120 bin 568 TL oldu.

En Fazla Şikayet BİMER’den Yapıldı

Finansal tüketiciler tarafından 2016 yılında en çok kullanılan şikayet kanalı e-şikayet sistemi oldu. 2017 yılında en fazla kullanılan kanal ise BİMER oldu.

2017 yılında toplamda 64 bin 416 şikayet gerçekleşti. Bu şikayetlerin BİMER üzerinden yapılan kısmı yüzde 42’ye tekabül etti. Bu rakam ise 2016 yılı ile kıyaslandığı zaman yüzde 37 yükseldi. BİMER’den sonra en fazla tercih edilen şikayet kanalı e-şikayet, sonrasında ise CİMER, Bilgi Edinme Sistemi ve Dilekçe oldu. e-şikayet’ten yapılan ihbarlar toplam ihbarların yüzde 34’üne, CİMER’den yapılanlar yüzde 15’e, Bilgi Edinme Sistemi’nden yapılanlar yüzde 5’e, dilekçe ile yapılanlar ise yüzde 5’e tekabül etti. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.