Ana SayfaGündemTuncalı: Tahsili Gecikmiş Alacak Portföy Satışı Yüzde 30'un Üzerinde Yükseldi

Tuncalı: Tahsili Gecikmiş Alacak Portföy Satışı Yüzde 30’un Üzerinde Yükseldi

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankacılık sektöründe 2017 yılının sonu itibari ile toplamda 9 milyar TL’lik sorunlu kredi satışı gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan VYŞD Başkanı Selçuk Tuncalı, 2016 yılında 6,4 milyar TL tutarında yaklaşık olarak tahsili gecikmiş alacak portföyün satışı olduğunu, bu satışa göre 2017 yılında yüzde 30 oranı üzerinde artış meydana geldiğini, mevcut durumda bankacılık sektöründe faaliyet izni olan toplam varlı yönetim şirket sayısının 14’e çıktığını söyledi.

Birleşim Varlık, Efes Varlık, Güven Varlık, Vera Varlık, Hayat Varlık ve Final Varlık’tan oluşan derneğin bankacılık sektörü için çok önemli olduğunu söyleyen Tuncalı, bugüne kadar toplamda yapılan portföy satışlarının yüzde 90’lık kısmının VYŞD üyesi şirketlerinin yaptığını, 2008 yılından bugüne kadar şirketleri tarafından temlik alınan tahsili gecikmiş alacak portföy tutarının 36 milyar TL tutarında olduğunu açıkladı.

Konunun çok daha iyi anlaşılabilir olması için ilk aşamada bankalardan nasıl bir portföy devralındığının bilinmesi gerektiğini söyleyen Tuncalı, bankada vade süresi gelen herhangi bir borcun 90 gün içinde ödenmemesi halinde gecikmiş alacak konumunda bulunduğunu, sonrasında ise yasal takip sürecine başlanıldığını, bu süreçte bankaların müşterilerine sözlü ya da yazılı olarak ulaştıklarını ve borçlarının ödemelerini anımsattıklarını söyledi. Bu dönemde de var olan borçlara gecikme faizli uygulandığını söyleyen Tuncalı, 90 gün sonra da bankaların alacaklarını temin etmeleri için hukuki işlemleri başlattıklarını söyledi. Tüm bu sürecin ise Kredi Kayıt Bürosu tarafından rapor haline getirildiğini söyleyen Tuncalı, müşterilerinin tüm durumlarının KKB tarafından görülebilindiğini, talep edilen bir sonraki kredilerde KKB’den etkilendiğini, bankaların takip işlemlerinin 2 ile 3 sene arasında sürdüğünü, 2-3 sene sonra ise tahsil edilemeyen borçların Varlık Yönetim Şirketlerine temlik ettiklerini söyledi.

Tuncalı: Yüzde 70’ini Perakende ve KOBİ Kredileri Oluşturuyor

Ülkemizdeki tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere olan oranının son dönemlerde yüzde 3 seviyelerinde olduğunu söyleyen Tuncalı, bunların da yüzde 70’lik kısmının perakende ve KOBİ kredilerinden oluştuğunu, geriye kalan kısmın ise ticari ve kurumsal kredilerden oluştuğunu söyledi. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.