Bankaların geçen yıl yaklaşık olarak 9 milyar TL’lik sorunlu kredilerini sattığını açıklayan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği (VYŞD) Başkanı Selçuk Tuncalı, varlık yönetim şirketleri tarafından yönetilen toplam tahsili gecikmiş alacak portföylerinin miktarının ise 36 milyar TL olduğunu söyledi.
Esnaftan Bireysel tüketicilere, kurumsal firmalardan KOBİ’lere kadar çok sayıda vatandaşa kredi desteği veren bankacılık sektörü, geçen sene 2 trilyon 135 milyar TL’lik kredi tutarına çıktı. Bankacılık sektörünün kredi stoku geçen sene 2016 yılı ile kıyaslandığı zaman yüzde 20 oranında üzerinde bir artış gösterdi. Söz konusu gelişmede Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi kullandırımının da etkisi görüldü. Geçen yılın sonu itibari ile bankalarda toplam mevduat büyüklüğü 1 trilyon 802 milyar TL’ye çıkarken, kredi ile mevduat oranı ise yüzde 120 seviyesine yaklaştı.
Takipteki Net Alacak 13 Milyar TL
Kredi büyüklüğünün 2 trilyon TL üzerine çıkması ile birlikte bankacılık sektöründe kredilerin dönüşünde problem yaşanıp yaşanmadığı merak konusu oldu. Geçen yılın sonu itibari ile sektörde takipteki brüt alacak miktarı ise 63 milyar 645 milyon TL oldu. Söz konusu alacaklara 50 milyar 365 milyon TL tutarında özel karşılık ayrılırken, takipteki net alacak hacmi ise 13 milyar 280 milyon TL seviyesine ulaştı.
NPL Yüzde 3’ün Altında Kaldı
Bankacılık sektöründe takipteki kredilerin toplam büyülüğünün kredilere olan oranı yani NPL yüzde 3 seviyesinin altında olarak açıklandı. Bankalar, sorunlu kredilerini ilgili mevzuat ve hukuki takibin sonrasında varlık yönetim şirketlerine satabiliyor.