Türk Telekom’da satın alınan hisseleri kaynak göstererek, aralarında Akbank’ın, Garanti Bankası’nın ve İş Bankası’nın yer aldığı 30 farklı bankadan kredi çeken OTAŞ’ın kredisi yakın takibe alındı.
OTAŞ kredi ödemelerini yaklaşık 1 yıldır gerçekleştirmiyor. Şirket tarafından yaşanan sorunlu süreç sebebiyle bankaların ne yapacağı uzun bir zamandır gündemdeki yerini korurken, Akbank OTAŞ’ı yakın takibe aldığını duyurdu. Akbank tarafından yapılan bu açıklama sonrasında Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’ndan da benzer açıklamalar geldi.
Garanti Bankası cephesinden yapılan açıklamaya göre, OTAŞ’ın kredisini 2017 yılı sonu itibariyle yakın izlemeye alındığı ifade edilirken, Türkiye İş Bankası’na yakınlığı ile bilinin iki farklı kaynak da, İş Bankası’nın aynı tarihlerde OTAŞ kredisi için yakın takip kararı aldığı ifade edildi.
Garanti Bankası’nın 2017 yılı üçüncü çeyrek bilançosunda toplam tutarları 951,4 milyon Dolar ve 7,8 milyon Euro’ya tekabül eden kredi için “Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar” sınıfında takip edildiği, İş Bankası’nın aynı dönem bilançosunda ise 1,9 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kreid için “Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar” sınıfında takip edildiği biliniyordu. Akbank, OTAŞ’a sunduğu 1,5 milyar Dolar tutarındaki kredi için, 2017 yılı sonu itibariyle “Yakın İzlemedeki Krediler” sınıfına alındığı duyurulmuş, devam eden süreçte Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’nın da benzer kararlar aldığı ifade edilmişti.
Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) 2013 yılında Türk Telekom A.Ş.’de sahip olduğu yüzde 55’lik hisseleri teminat göstererek 4,75 milyar Dolar tutarında kredi temin etmişti. Temin edilen bu kredi toplamda 30’a yakın banka tarafından sağlanmış, bu bankalar içerisinde en yüksek payı da Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası sağlamıştı. OTAŞ, bu krediler için 2017 yılının başından beri herhangi bir ödeme gerçekleştirmiyor.