Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıkladı. Açıklanan bu plana göre hayata geçirilecek olan önlemler ile birlikte 15 yılda 30,2 milyar dolarlık tasarrufun elde edilmesi planlanıyor. Hayata geçirilecek olan bu tasarruflar için de hem elektrik, hem de doğalgaz faturalarına yeni alanlar eklenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2023 yılına kadar uygulanacak olan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıkladı. Açıklanan bu plana göre, enerji verimliliği aşamalarında 55 farklı faaliyet belirlenirken, bu 55 faaliyetin etkileri, uygulama süreleri hakkında da kapsamlı bir bilgi aktarımı gerçekleştirildi. Yapılan bu paylaşıma göre Türkiye’nin her geçen gün artış sağlamakta olan enerji talebi, 2023 yılına kadar yüzde 14 oranında azalma sağlayacak.
Hayata geçirilecek olan yeni önlemler ile birlikte Türkiye 2033 yılına kadar toplamda 30,2 milyar dolar tutarına tekabül edecek bir enerji tasarrufu elde etmesi planlanırken, bu enerji verimliliği sayesinde de 2,5 milyar dolarlık yatırım ile 3 bin megavatlık kapasiteye sahip olan doğalgaz santrallerinin kurulmasına da gerek kalmayacağı ifade ediliyor.
23,9 Milyar Dolarlık Tasarruf İçin 10,9 Milyar Dolarlık Yatırım!
Hazırlanan planda, hem kamu, hem de özel sektör tarafından hayata geçirilecek olan birçok adım yer alırken, 2023 yılına kadar kümülatif olarak 23,9 milyon tonluk eşdeğer petrol tasarrufu sağlanması, bu tasarrufun elde edilmesi için de 10,9 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Türkiye’deki binaların her birinin kayıtlı olacağı bir veritabını oluşturmayı da hedefleri arasında belirten Bakanlık, vatandaşların bilinçlenmesi, kullanılan elektrik ve doğalgaz tüketimi hakkında bilgi sahibi olmaları ve geçmiş dönemler ile alakalı kıyaslam yapılabilmesi için faturalara yeni detaylar eklenecek.