YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nun yeni açılacak olan eğitim programları kapsamında asgari şartlarının belirlenmesi ve eğitim programlarının kontenjanlarının planlanması içi ihtiyaç analizi yapma kapsamında ilk toplantının yapıldığını açıkladı.
Toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan Saraç, Üretim Reform Paketi içinde bulunan yükseköğretimde sessiz devrim olarak tanımlanan düzenlemeleri arasında Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulunun bulunduğunu söyledi. Buna ilişkin olarak YÖK Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemeni 6 Aralık 2017 tarihinde de resmi olarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
Yeni açılacak olan eğitim programlarının asgari şartlarının belirlenmesi ile eğitim programlarının kontenjan planlamalarındaki ihtiyaç analizlerinin belirlenmesi için yapılan toplantıda yüksek öğretim alanında istihdam merkeze alınarak çalışmalarda bulunulduğunu söyleyen Saraç, YÖK tarihinde ilk yaşadığını, alınan kararların kamu ve özel sektör temsilcileri ile paylaşıldığını, hem yerel hem de bölgesel ve ulusal olmak üzere ihtiyaç analizlerinin yapılacağını, bunun sonucunda da üniversitelerde istihdam odaklı ve çok daha rasyonel kararlar alınmasına yardımcı olacağını söyledi.
Saraç: Türkiye 137 Ülke Arasında 2. Sırada
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017-2018 dönemindeki raporu incelendiği zaman ülkemizin yükseköğretime erişim sıralamasında toplamda 137 ülke arasında 2. sırada yer aldığını söyleyen Saraç, Türkiye’de yükseköğretime erişim problemlerinin yaşanmadığını, üniversite mezunu işsizler ile Türkiye’nin ihtiyacı olduğu iş gücü yetersizliğinin, Türkiye’nin yakın zamanda çözmesi gereken önemli konular arasında bulunduğunu, söz konusu sorunların çözülmesi için ise çeşitli türlerde politikalar üretildiğini, ülkemizde 185 tane üniversitede 7 milyon 800 bin öğrencilerinin olduğunu, öğrenci sayısı olarak değerlendirme yapıldığı zaman Rusya’dan sonra Türkiye’nin 2. sırada yer aldığını, Almanya’nın bu sıralamada gerilerde olduğunu söyledi.
Saraç: Yönetilmesi Zor Alan Oluşuyor
Ülkemizde üniversite sınavlarına giren, sınavları kazananlar ve sınav için bekleyen öğrenci sayısında her geçen sene artış meydana geldiğini söyleyen Saraç, Üniversite eğitiminin artık zorunlu eğitimin bir parçası haline dönüştüğünü, bununda Türkiye’nin kalkınması için yararlı olduğunu, fakat duruma genel olarak bakıldığı zaman artık yönetilmesi daha zor alan oluştuğunu söyledi.