2016 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen hain darbe girişimi sonrasında başlayan OHAL süreci devam ediyor. OHAL kapsamında çıkartılan 696 sayılı KHK’da bazı düzenlemeler yapılırken, bu düzenlemelerin kapsamı Türkiye Varlık Fonu’na da değindi.
OHAL kapsamında çıkartılmış olan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’nın Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte 28 Mart 2002 tarihinde 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a ek maddeler getirildiği belirtildi.
Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a getirilen ek maddeler ile birlikte hem Türkiye Varlık Fonu, hem de savunma sektörü, güvenlik hizmetleri sektörü gibi alanlara düzenlemeler yapılmış oldu.
Yapılan düzenleme ile eklenen dördüncü maddede Türkiye Varlık Fonu’na aktarılması aşamasında karar alınan kuruluşlar ile birlikte, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ya da Türkiye Varlık Fonu A.Ş.’ne ya da Türkiye Varlık Fonu’na ait olmak kaydı ile; Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.’nin kuracağı şirket ve alt fonlar için dış borç devri, dış borç ikrazı ve Hazine’ye geri ödeme garantisi gibi konular için Bakanlar Kurulu’na yetki kararı verildi.
Bu maddenin uygulanması aşamasında ise 21 Temmuz 1953 tarihli, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un hükümlerinin uygulanacağı belirtilirken, eklenen madde 5 ile birlikte de savunma ve güvenlik hizmetleri sektörlerini sınırlamak üzere, nihai kullanıcısının gelen bütçe kapsamında yer alan, kamu idareleri tarafından olması durumunda, projeleri yürütmekte olan özel bütçe kapsamında olan kuruluşların, aynı kanunun sekizinci maddesinde yer alan onuncu fıkrasının hükümlerine göre dış imkân sağlanabilmesi de yasalaştırılmış oldu.