ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasında yer alan ve herkes tarafından kabul gören Fitch Raitings adlı kredi derecelendirme kuruluşu, yeni girişlerin Türkiye’deki İslami bankacılığı güçlendirdiğini ve kısa bir süre sonra İslami bankacılığın toplam bankacılık sektöründeki yerinin artacağını ifade etti.
Refinansman Risklerinin Tümü Yönetilebilir
Fitch Raitings’in not vermiş olduğu İslami bankaların refinansman risklerinin tümünün yönetilebilir seviyede bulunduğu ve yabancı para cinsinden dış fonlama ihtiyacının ve gereksiniminin sektör normallerinden düşük olduğu hatırlatıldı. Yabancı para cinsinden likiditenin çok önemli ölçüde hissedarların desteğine bağlı olduğunun altı çizilerek, piyasalardaki uzun süreli sorunlarda baskı altında olabileceği belirtildi.
Türkiye’deki İslami Bankacılığın Sektördeki Payı Arttı
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Raitings’in yaptığı açıklamada, İslami bankacılığın ülkemizde bulunan toplam bankacılık sektöründeki payının, bu yılın eylül ayının sonu itibariyle arttığı, yüzde 4.9 düzeyinde olduğu belirtilerek, İslami bankacılık sektörünün ülkemizdeki yer alan otoriteler bakımından önemli ölçüde stratejik öneme sahip olduğunun kabul edildiği ve orta vadede mantıklı ve olumlu durum niteliğinde olduğu ifade edildi.
İslami Bankacılık 2025 Yılına Kadar Yüzde 15 Büyüyecek
Fitch Raitings adlı kredi derecelendirme kuruluşu hükümetin atmış olduğu tüm adımların, İslami bankacılık sektörünün toplam bankacılık sektörü içerisindeki payını, büyüklüğünü, 7 yıl içinde yani 2025 senesine kadar yüzde 15 oranında arttıracağını, büyüteceğini, olumlu yönde gelişmesine yardımcı olacağını belirtti.
Fitch Raitings 2018 yılında, İslami bankacılığın yüksek finansman büyümesinin, diğer bankaları kesinlikle geride bırakacağını belirtti. Kısa bir süre önce kurulmuş olan iki adet islami devlet bankasının büyük bir hızla büyümesinin ve katılım bankacılığı üzerinde artan bir rekabetin bunun ispatı olduğu ifade edildi.