20 Kasım 2017 tarihinde Merkez Bankası tarafından kurlarda yaşanan artışı yavaşlatmak adına açılan TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde bir ay vade ile 150 milyon Dolar temin eden bankalar, kurun hızlı artış yaşamaması halinde Merkez Bankası’na 12,9 milyon TL ödeme yapacaklar!
Döviz kurlarında hızlı bir artışın yaşandığı ve Dolar kurunun 4 Türk Lirası’nı zorlamaya başladığı dönemde Merkez Bankası TL uzlaşmalı döviz satım ihalesi gerçekleştirerek, Türk bankalarına bir ay vadeli olarak 150 milyon Dolar tahsil etmişti. Eğer önümüzdeki iki gün içerisinde dolar kurunda 8,6 kuruşluk bir artış yaşanmaz ise, bankalar bu ihaleden zararlı çıkmış olacak. Cuma günkü kur üzerinden zararı 12,9 milyon Türk Lirası’na ulaşan bankalar, serbest piyasalarda dolar kurunun 3,90 TL seviyesini aştığı dönemlerde gerçekleştirilen ihalelerde, ortalama kur için bir ay vadelide 3,9452 Türk Lirası, 3 ay vadelide 4,0223 Türk Lirası ve 6 ay vadelide 4,1363 Türk Lirası olarak temin etmişti. İhalede bir ay vadeli olarak 150 milyon Dolar, 3 ay ve 6 ay vadeli olarak da 100’er milyon dolarlık satış gerçekleştirilmişti.
Dolar 3,81’e Kadar Geriledi
İhale sonrasında ani bir sıçrama yaşayarak 3,98 Türk Lirası seviyesinin üzerini gören Dolar, sonraki dönemde yapılan atılımlar sayesinde 3,81 Türk Lirası seviyesine kadar gerilemişti. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası tarafından alınan faiz artırım kararında yarım puanlık artış olması planlanınca da 8 kuruşluk artışa rağmen dolar kuru 3,8591 Türk Lirası’ndan haftayı kapatmıştı.
TL Uzlaşmalı İhale Nedir?
Merkez Bankası’ndan TL uzlaşmalı ihale vasıtası ile döviz temin eden bankalar, bu ihalede döviz temin etmiyorlar. Kurun vade bitimindeki kurdan yüksek olması halinde Merkez Bankası’ndan TL üzerinden ödeme almak durumunda olan bankalar, kurun düşük olması halinde de aradaki farkı TL cinsinden Merkez Bankası’na ödüyorlar.