Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, son 3 yıllık süreçte teknoloji dönüşümü aşamasında önemli yatırımlar yaptıklarını, her yıl bu rakamın 500 milyon Türk Lirası’na kadar ulaştığını ifade etti.
Dijital dönüşüm sürecini oldukça etkin bir şekilde yöneten bankalar arasında yer alan Türkiye İş Bankası, 2014 yılında başladığı süreçte neredeyse tüm uygulamalar ve veriler ile yakından ilgilenmiş durumda. Hem müşteriye sunulan hizmetler, hem de iş yapış süreçlerinin teknoloji ile uyarlanması aşamasında birçok çalışmanın ve yatırımın hayata geçirildi.
Süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, İş Bankası Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, İş Bankası’nın 2014 yılında dijital dönüşüm sürecine başladığını, 15 milyon müşteriye, bin 364 adet şubeye ve 25 bine yakın personele sahip olduklarını ve her gün ortalama 100 milyon işlemin gerçekleştiğini ifade etti.
Atlas Veri Merkeziyle Yüzde 99,995’lik Hizmet Performansı!
Bilişim teknolojileri departmanının bin 600 kişilik geniş bir kadroyla çalıştığını ifade eden Aran, veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri, veri merkezi gibi 4 ana başlık olmak üzere 2014 yılından bu yana dokunulmamış veri ve uygulamanın kalmadığını, Türkiye bankacılık tarihi için teknoloji alanında birçok başarının İş Bankası tarafından elde edildiğini ifade etti. En büyük dijital altyapı dönüşüm projesi olarak hayata geçirilen Atlas Veri Merkezi’nin 32 bin metrekarelik alana kurulduğunu, İş Bankası’nın teknoloji alanındaki gelişimine bu veri merkez i sayesinde önemli bir desteğin sağlanacağını, hem enerji, hem de soğutma sistemlerinin yedeklerinin bulunduğunu, deprem etkilerini amorti edebilen sismik izolatörlerin de tesiste kullanılması ile en kötü durumlarda dahi kesintisiz hizmet verilmesinin üzerinde durulduğunu ifade etti.
Her yıl teknoloji ve dijital dönüşüm yatırımları için 500 milyon Türk Lirası tutarında bir bütçe ayırdıklarını ifade eden Aran, dijitalleşme konusunda cesur adımlar attıklarını, yenilikçi bir yaklaşım sergilediklerini, bankanın bankacılık işlemlerinin yüzde 86’lık kısmını artık şube dışı kanallar vasıtasıyla gerçekleştirdiğini, işlemlerin yüzde 38’inin İşCep üzerinden, yüzde 14’ün ise şubeler vasıtası ile gerçekleştirildiğini ifade etti