Borsa 2017 yılında oldukça hareketli bir dönem geçirdi. 2018’in ilk üç aylık zaman zarfında da 105 bin – 108 bin aralığının üzerinde kalması halinde yeni rekorlar ardı ardına gelebilir.
Milliyet gazetesinin ekonomi yazarı Zeynep Akbaş, borsanın gelecek 3 aylık süreç içerisindeki ilerleyişi hakkında önemli bir analiz hazırladı. Aktaş, düşüş formasyonları arasında yer alan omuz – baş – omuz oluşumunun gözlemlendiğini, endeksin potansiyel yükselişe sahip olduğunu lakin sürekli 110 bin 111 bin 500 dirençleri ile karşılaşıldığını, bu dirençlerin hacimli olarak geçilmemesi halinde, yatırımcıların sıkıntılı bir süreç içerisine girebileceğini ifade ediyor.
BIST 100 Endeksi için en güçlü desteklerin 106 bin ve 108 bin seviyelerinde yer aldığını vurgulayan Akbaş, en önemli seviyelerin ise 100 bin ve 101 bin seviyeleri olduğunu ifade ediyor.
130 hisse senedinin, defter değerinin altında bulunduğunu dile getiren Akbaş, bu hisselerden dokuz tanesinin BIST 30 Endeksi içerisinde, 26 tanesinin de BIST 100 Endeksi içerisinde yer aldığını kaydederken, Borsa İstanbul’un yıl sonuna kadar son atağını bankalar ile gerçekleştirebileceğini kaydediyor.
Enflasyonun düşmesi ile birlikte faiz oranlarının enflasyonun üzerinde kalmasının Merkez Bankası’nın konumunu destekleyeceğini ifade eden Akbaş, küresel risk iştahı ve FED tarafından verilen güvercin mesajlarının da aynı destek konumunda yer aldığını kaydediyor.
Dolar 3,89’u Geçmezse Denge Ortamı Korunur!
Kurların bu hafta içerisinde 3,89 seviyesini test ettiğini ifade eden Akbaş, aralık ayında beklenen büyük faiz toplantılarının tamamlanması itibariyle denge ortamının oluştuğunu, yeni hafta itibariyle gözlerin yurtdışı gelişmelere çevrildiğini ifade ediyor.
Dolar kurunun 3,89 Türk Lirası seviyesini tekrar geçmemesi durumunun, kurun aşağı yönlü hareketini destekleyeceğini ifade eden Akbaş, 2018 yılının Mart ayına kadar olan süreçte yeni alım fırsatlarının bu sayede oluşabileceğini, BIST 100 Endeksi’nin 70 binlerden 109 binlere gelmesine rağmen ilgi odağı olma özelliğini kaybetmediğini ifade diyor.