Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” ödül törenine katılım gösteren ve törende açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin bu yılı tarihi bir zirve ile sonlandıracağını söyledi.
G20 kapsamında bu yılın 3. çeyrek döneminde ülkemizin hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almadığını aktaran Zeybekci, Hindistan ile Çin’e büyük fark atıldığını, Türkiye’nin 2017’yi yüzde 6 ile yüzde 7 bandında bir büyüme oranı ile tamamlayacağını ifade etti.
Zeybekci: İhracatçılarımız Tüm Dünya Pazarına Açılacak
Türkiye’nin son zamanlarda yaşamış olduğu tüm problemlere rağmen net ihracatını önemli oranda yükselttiğini söyleyen Zeybekci, hizmet ihracatında yüzde 17’nin üzerinde bir artışın söz konusu olacağını, ihracatta hem teknolojiye hem de markalaşmaya ciddi desteklerin sağlandığını, geçen sene verilen desteklerdeki en büyük payın ise markalaşma ile ilgili olan bölümlerde gerçekleştiğini söyledi. E-ticaret sektörünün büyük bir dalga halinde olduğunu söyleyen Zeybekci, Türkiye’nin ise ya bu dalgalanmanın altında kalacağını ya da tam tersi şekilde üzerine çıkacağını, dalgalanmanın altında kalmamak için bu yılın sonu itibari ile 10.000 ihracatçıyı e-ticaret sitelerine üye yaptıklarını, bunların ise yüzde 20’lik kısmının TİM tarafından yüzde 80’lik kısmının ise Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılandığını, şuanda hepsinin karşılanabilindiğini, gelecek yıl için asıl hedeflerinin 30 bin olduğunu söyledi. Bunun neticesinde ihracatçıların asıl hedefinin dünya pazarı olacağını söyleyen Zeybekci, tüm dünyanın tüm noktalarına ulaşılabilinmesi için çaba sarfettiklerini ifade etti.
Dünyada ilk kez 2008 yılında hizmet sektöründeki istihdamın tarım sektöründeki istihdamın önüne geçtiğini ifade eden Zeybekci, hizmet sektörü rakamlarının Türkiye’de yüzde 53 olduğunu, söz konusu rakamın daha da yukarıları çıkabileceğini aktardı. 2018 yılında hizmet ihracatında 50 milyar doların üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Zeybekci, bunun için çok çalıştıklarını söyledi.