Milli Eğitim Bakanlı (MEB), Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) Projesi kapsamında eğitim araştırması yaptı. Hem ilkokul ve ortaokul hem de lise öğrencilerinin yazılı anlatım yetenekleri ile ilgili veriler elde etmek hem de eğitime yönelik yeni politikalar oluşturmak için pilot çalışma başlatıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, öğrencilerin okulda öğrendiklerini günlük hayatlarında faaliyete geçirme, karşılaştıkları sorunları çözme amacı ile ABİDE Projesi yürütüyor.
38 Bin Öğrenci ile Proje Çalışmaları Yapıldı
ABİDE projesi kapsamında 81 ilden yaklaşık olarak 38 bin öğrenci ile Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında zihinsel yeteneklerin ölçülmesine yönelik uygulama yapıldı. Yapılan çalışma ile Türkiye genelinde ilkokul, ortaokul ve liseye giden öğrencilerin yazılı anlatım yeteneklerinde genel durumlar, eksiklik varsa hangi konularda eksikler bulunuyor gibi durumların belirlenmesi hedefleniyor.
ABİDE Projesi Sınav Değil!
ABİDE Projesi sınav olarak değerlendirilmiyor. Söz konusu projenin amacı sadece öğrencilerin yetenekleri, eksiklikleri ve eksikli durumunda yapılabilinecek önerilerin belirlenmesi.
Türkçe eğitimi ile Türk Dili ve Edebiyatı kapsamında öğretmen ve akademisyenler ile 1 sene önce konu ile ilgili çalışmalar başlamıştı. Çalışmaların sonucunda öğrencilere, cümle, paragraf ve metinlerde yazma görevleri verildi. Bu kapsamda da 4 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul, Ankara ve Adana’da seçilen okullarda ilkokul 4. sınıf, ortaokul 7. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri ile uygulama gerçekleştirdi.
Öğrencilerin yazılı olarak anlatım yeteneklerinin ölçülebilinmesi için puanlama anahtarları oluşturuldu. Akademisyenler tarafından öğretmenlere puanlama için eğitimler verilip, sonrasında da öğrenciler uygulamaya tabi tutuldu.