Son birkaç aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından sürekli gündemde tutulan taşeron işçilerin kadro alması konusu, nihayet çözüme kavuşuyor.
Birçok kurumda farklı görevlerde çalışmakta olan 1 milyona yakın taşeron işçi için kadro süreci başlıyor. Süreç hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 450 bin taşeron işçinin kadroya geçirileceğini ifade etti.
Taşeron İşçiler Kadroya Ne Zaman Geçecek?
TBMM’de görüşülmesi beklenen taşeron işçiye kadro konusu, görüşmelerin hemen sonrasında Bakanlar Kurulu’na sunulup, dosyanın incelenmesi beklenecek. Dosya incelenme sürecinin tamamlanması ile birlikte de yasa çıkartılarak taşeron işçiye kadrosu verilecek. Taşeron işçilerin kamuya geçişleri için öncelik, güvenlik soruşturmalarına verilecek. 3 ay gibi bir sürede tamamlanması beklenen güvenlik soruşturmaları, taşeron işçilerin kadro beklentisini 2018’e sarkıtacak.
11 Maddede Taşeron Yasası
Taşeron işçilerin kadro alması için uygulanacak olan taşeron yasasındaki on iki maddenin detayları şu şekilde;
- Taşeron yasası kaç kişi kapsayacak?
Bu soruya verilecek net bir sayı olmasa da, tahminler 900 bin taşeron işçiyi gösteriyor. - Taşeron işçilerin istihdam edilme detayı nasıl olacak?
Kamuda özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilecekler. - Sözleşme süresi ne kadar olacak?
Taşeron işçiler ile sözleşme imzalanması beklenmezken, süresiz/daimi bir çalışma bekleniyor. - Taşeron işçiler sınava mı girecek?
Evet, işçilerin alanlarına göre sınavlara tabii tutulmaları bekleniyor. - Taşeronların kadroya geçmesi için bir şart var mı?
Taşeron işçilerin kadro alabilmesi için güvenlik soruşmasını başarılı tamamlaması gerekiyor. - Kadro alma konusunda yaş sınırı olacak mı?
Herhangi bir yaş sınırı olmayacak, sadece emekliliğini doldurmuş olanlara kadro verilmeyecek. - Taşeron maaşları değişecek mi?
Bu konuda bir değişiklik beklenmiyor. İşçiler, taşeron iken aldıkları maaşı almaya devam edecekler. - Taşeronların pozisyonları değişecek mi?
Kamuya geçme aşamasından önce çalışılan işler ve iş alanları korunacak, aynı işler yapılmaya devam edilecek. - Mali haklar nasıl olacak?
Bu konuda taşeron işçiler ile toplu sözleşmelerin yapılması bekleniyor. - Taşeron işçilere kadro kimleri kapsayacak?
Kamu kurumları ve belediyelerde çalışmakta olan taşeron işçileri kapsayacak. - Taşeron işçilerin emeklilik prim hesabı hangi statüde olacak?
Taşeron işçilerin emekli prim hesabı, 4A ile çalışan memur statüsünde olup, hesaplanacak.