Ana SayfaEkonomiKonut Sektöründe Kayıp Vergi Problemi 2 Milyar Dolar!

Konut Sektöründe Kayıp Vergi Problemi 2 Milyar Dolar!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Türkiye’de her yıl 160 milyar dolarlık konut satışı yapılmasına rağmen, vergilendirilen kısmı sadece 110 milyar Dolar’a tekabül ediyor. Bu durum, yıllık 2 milyar dolarlık vergi kaybını da beraberinde getiriyor.

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, Türkiye’deki konut satışları ve vergilendirme aşaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yıllık bazda 160 milyar Dolarlık bir konut satışı yapıldığını dile getiren Taş, bu rakamın vergilendirilen kısmının 110 milyar Dolar olduğunu, aradaki 50 milyar dolarlık kısmın kayıp olarak nitelendirildiğini, bu kısmın da yaklaşık 2 milyar Dolar verginin kaybolmasına ortam yarattığını ifade etti.

Türkiye’de her yıl açıklanan konut satışı rakamlarının, aslında satış aşamasında ifade edilen rakamlardan oluştuğunu dile getiren Taş, bu rakamın aslında 160 milyar Dolar olduğunu, noter işlemleri esnasında bildirilen rakamların toplamının 110 milyar Dolar’a ulaştığını, beyan edilmeyen 50 milyar Dolarlık satış sebebi ile 2 milyar dolara yakın bir vergi kaybının ortaya çıktığını ifade etti.

Çözüm: Dubai Modeli

Vergi kaybını en aza indirmenin yöntemi olarak Dubai modelini önerdiklerini dile getiren Taş, bu model de her tapuya bir adet ID numarası verildiğini, alıcıların ve satıcıların ortak bir platformda yer aldığını, alıcıların emlak firmalarının reyting oranlarını görebildiğini, bölgede gerçekleşen diğer satışlar hakkında fiyat bilgisi sahibi olduğunu, satın alma aşamasında paranın devlete yatırıldığını, yatırılan paranın komisyon kısmının emlakçıya, tapu harçlarının devlete ve kalan paranın da satıcıya ödendiğini ifade etti.

Rakam olarak açıklanan konut ihtiyacı rakamının 600 bin olduğunu ifade eden Taş, bu rakamın içerisinde iş yeri, arsa, ofis, dükkan, hastane gibi konut dışı mülk satışlarının dahil edilmediğini, bu mülklerin yıllık satış rakamının Türkiye için 1 milyon adetten fazla olduğunu ifade etti. Satılan konutların 45 milyar Dolarlık bölümünün sıfır ve markalı konutlardan oluştuğunu dile getiren Taş, ikinci el konutların satışlarında Türkiye genelindeki rakamın da 65 milyar Dolar civarında olduğunu aktardı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.