Son dönemlerde batı ülkeleri tarafından Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların merkezin bankacılık sektörü vardı. Lakin bu yaptırımlar, yatırımcıların ilgisini kaybetmesi için yeterli olmadı.
Rusya bankacılık sektörü, ABD öncülüğünde başlatılan ve batı ülkeleri tarafından da destek gören yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakınlığı ile bilinen bankaların hedef noktasına koyulduğu bilinirken, Rusya da kamu desteğini bankalara yönelterek, bu sürecin problemsiz bir şekilde geçirilmesine ortam yaratmayı hedefledi. Nitekim başarılı da oldu. Yabancı yatırımcılar, Rusya’da bankacılık sektörüne olan ilgisini azaltmadan devam etti.
43 Milyar Dolarlık Yabancı Sermaye
Yabancı kişilerin ve kuruluşların Rusya’da kayıtlı olan sermayeleri 2,5 trilyon Ruble’ye erişti. Bu rakam, günümüz kuru ile dolar bazında 43 milyar Dolar yapıyor. Rusya Plehanov Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma da, bu sermayenin ağırlıklı olarak yabancı kreditörler tarafından hayata geçirilen altyapı projeleri sayesinde oluştuğunu ifade ediyor.
Yabancıların hissedar olarak bulunduğu Rusya’daki banka sayısı 170’e çıkarken, bu hissedarlar arasında en büyük paylar İtalya merkezli olan UniCredit ve Intessa’da, Avustrya merkezli olan Raiffeisenbank’ta yer alıyor. Aynı zamanda son dönemlerde Rus pazarına Çin merkezli bankaların da yoğun ilgi gösterdiği bilinirken, başta Credit Europe Bank olmak üzere Rusya pazarında birçok yabancı sermayeli banka da hizmet veriyor. Hisselerinin tamamının yabancı yatırımcıların elinde bulunan banka sayısı 67 olarak açıklanırken, 45 farklı bankanın kayıtlı sermayesinin de 1 milyar Ruble’nin, yani 17 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan son para politikası toplantısında, politika faizi yüzde 8,25’e kadar indirilmiş, aynı zamanda tarafsız bir para ve kredi politikası için de söz verilmişti.