Gerçekte alınan maaşın gizlenip, söz konusu maaşın yerine asgari ücret gösterilmesinin önüne geçebilmek adına yeni bir düzenleme yapıldı.
Yapılan yeni düzenleme kapsamında, her mesleğin farklı farklı kodları olacak ve bireyler yaptıkları işler ile ilgili SGK’ya bildirilecekler.
Hatalı Girişlere Ceza!
Yapılan düzenleme kapsamında meslek kodlarının hatalı olarak giriş yapan işverenlere ise ceza verilecek. Söz konusu uygulama 1 Ocak 2018’den itibaren uygulanmaya başlayacak.
Dikkat! Belgede Sahtecilikten Hapis Cezası!
Muhtasar ile prim hizmet beyannamesinde yer alan sigortalı bireylerin iş yerlerinde fiilen yapmış oldukları işe uygun meslek adı ile birlikte meslek kodunu, gerçek dışı olarak bildiren her bir iş yeri için, bir sigortalı çalışan başına asgari ücretin onda biri değerinde idari para cezası yaptırımı söz konusu olacak. Gerçekte alınan maaşın gizlenmesi durumunda ise ayrıca idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu durumda idari ceza parasına ek olarak belgede sahtecilik durumunda da hapis cezası uygulanacak.
Meslek Kodları Nasıl Bildirilecek?
Yaptırımlara maruz kalmamak için işveren sahiplerinin bir takım işlemleri yapmaları gerekiyor. İlk olarak bireylerin meslek kodlarını manuel olarak sisteme eklemeleri gerekiyor. Aylık prim ile Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranında bulunan veri giriş alanlarının en sağ kısmında yer alan Meslek Kodu alanının kullanması gerekiyor. Açılan ekrana 6 haneli rakamın girilmesi gerekiyor. Meslek kodları ise giriş kutusunun yanında yer alan yeşil büyüteç resminden öğrenmek mümkün.
Gerçek maaşın girilmeyip asgari ücret üzerinden maaş gösterilmesi sonucunda da çalışan bireylerin ilerleyen dönemlerdeki emekli maaşlarında azalma oluyor. İşten ayrılma durumunda düşük tutarda tazminat alınıyor. Ayrıca bunların yanı sıra asgari ücretten maaş gösterilmesi halinde bireylerin işsizlik maaşları, iş görmezlik ödenekleri, rapor parası gibi hesaplamalarda düşük seviyelerden hesaplanıp, devlet prim ile vergi kaybı yaşıyor.