2013 yılının Mayıs ayından günümüze kadar geçen süreçte döviz kurlarında yaşanan oynaklık sebebi ile Türkiye tam 370 milyar dolar kaybetti!
Türkiye, ekonomi konusunda tarihinin en iyi dönemlerinden bir tanesini yaşadığı 2013 yılının ortalarında faiz oranları yüzde 4,6’ya kadar inmiş, 100 milyar dolarlık ihaleler gerçekleşmiş idi. Bu dönem sonrasında Dolar kuru üzerinde yaratılan spekülasyonlar sebebiyle milli gelirin de 1,1 trilyon dolara ulaşmasının önüne set çekildi.
Milli Gelir Kaybı 370 Milyar Dolar!
Yaşanan olaylar sebebi ile milli gelirde yaşanan kayıp yaklaşık olarak 370 milyar Dolar olurken, bu kayıpta ağırlıklı olarak döviz kurlarını hedef alan saldırılar etkili oldu. Ortaya çıkartılması hedeflenen krizlere karşı oldukça dirençli bir duruş gösteren Türkiye ekonomisi ise, 2013 yılından bu yana kadar geçen süreçte Türk Lirası bazında yüzde 55’lik değer kaybı yaşadı. Aynı dönemde dolarda yaşanan yükseliş yüzde 120’ye kadar çıkarken, Türkiye ile aynı kategoride yer alan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki ortalama kayıp ise yüzde 23 düzeyinde, dolardaki artış ise yüzde 45 düzeyinde gerçekleşti.
Dünya’nın En Büyük 13’üncü Ekonomisi!
Türkiye’nin geçen bu süreç içerisinde gelişmekte olan ülkeler kategorisindeki ortalamaya sahip olarak yüzde 23 düzeyinde değer kaybı ve yüzde 45’lik dolar değeri artışı yaşaması halinde mevcut Türkiye ekonomisi 1 trilyon 120 milyon dolara ulaşarak, dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisine sahip bir ülke konumuna gelecekti.
Kapasite Kullanım Oranı Zirveye Yerleşti
Üçüncü çeyrek içerisinde global düzeydeki en fazla büyüme kaydeden ülke ünvanına kavuşması beklenen Türkiye için olumlu yönde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İmalat sanayi kapasitesi kullanım oranı, yüzde 79,9’a çıkarak, son 10 yılın en yüksek Kasım ayı verisi olarak kayıtlara geçerken, bir önceki ay yüzde 0,2 oranında, bir önceki yıla yüzde 1,9 oranında artış yaşanarak Ağustos 2008 tarihinden bu yana en yüksek noktaya ulaşmış oldu.