Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı Çalışan İstatistiklerinde çalışmakta olan çırak sayısının bir anda 747 bin kişi artması ile istihdam rakamları için bir tartışma başladı.
İstihdam oranlarında yaşanan artışın gerçek bir artış mı olduğu yoksa yapay bir çalışma mı olduğu uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. 2016 yılının Aralık ayına dair Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göz atıldığında çırak sayısında bir anda yaşanan 747 bin kişilik artış, oldukça kafa karıştırıcı bir hal aldı. Bu dönem içerisinde çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınmış olması ve üniversite öğrencisi stajyerler için de ücret uygulamasının getirilmesi sebebiyle hem çırak, hem de stajyer sayısında önemli bir artış yaşandı.
Yaşanan bu artışın Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine yansıması sebebiyle istihdam oranlarının gerçeği ne kadar yansıttığı konusunda önemli soru işaretleri oluşmaya başladı.
İşte Rakamlardaki O Oynaklıklar:
SGK’nın verilerine göre 2016 yılının Kasım ayında aktif olarak çalışan sigortalı sayısı 14 milyon 731 bin kişi iken, bu rakamın 13 milyon 900 binlik kısmını zorunlu sigortalı olanlar, 423 binini çırak olanlar, kalan grubu da diğer bölümler oluştururken, 2016 yılının Aralık ayında aktif sigortalı sayısı 15 milyon 355 bine çıkarken, zorunlu sigortalı sayısı 13 milyon 775 bine gerileyip, çırak sayısı 1 milyon 170 bine kadar yükseldi. 2017 yılının Ocak ayında ise aktif sigortalı sayısı 15 milyon 48 bin kişiye düşerken, bu rakamda zorunlu sigortalı sayısı 13 milyon 116 bin, çırak sayısı da 710 bin olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde stajyer ve kursiyerler için ayrı bir kalem açılarak, bu grupta yer alan çalışan sayısının 816 bin kişiden oluştuğu ifade edildi.
Doğru Veri İçin Yasal Düzenleme Yapıldı
2016 yılının Aralık ayında çıkartılan yasanın bu istatistiklerde yaşanan değişikliklere sebep olduğunu ifade eden SGK yetkilileri, mesleki eğitim kapsamının genişletilmesinin önemli farklılıklar yarattığını, daha öncesinde çırakların farklı kalemde izlendiğini, meslek lisesi stajyerlerini zorunlu sigortalı olarak kabul edildiğini, yasa sebebiyle kapsamın değişmesi sayesinde stajyer ve kursiyerlerin içine girdiği kategorinin değiştirildiğini belirtti.
SGK Yetkilileri, aynı zamanda doğru bir karşılaştırmanın yapılabilmesi için, geçmiş dönemlerdeki verilerden zorunlu sigortalı çalışan kişi rakamlarından, meslek lisesi öğrencisi stajyerlerin çıkartıldığını, önceki yıllarda çalışan sigortalı işçi sayısının da bu sebeple ortalama 350 bin kişilik bir azalma yaşadığını ifade etti.