Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri‘nin (TDİOSB) kurulması kapsamında yapılan başvuruları incelemek, söz konusu bölgelerin yer seçimleri, kuruluşu, imar planının onayı, işleyişi, faaliyeti ve denetimleri kapsamındaki usul ve esaslar belirlendi.
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan resmen yürürlüğü girdi.
Yerleşim Yerleri Etkilenmeyecek!
Söz konusu yönetmelik, hayvansal ve bitkisel üretimin teşviki hedefi ile kurulacak olan TDİOSB’lere hem idari hem de teknik açıdan destek sağlanmasını, üretimi yapılan ürünlerin işlenmesi, ürünlerin korunması ve pazarlanması kapsamında kurulacak olan sanayi tesislerine yeterli seviyedeki kalitede ham madde temini amacı ile tarım ve sanayi entegrasyonunun geliştirilmesini kapsama altına alıyor. Buna göre de usul ve esasların düzenlemeleri sona erdi. TDİOSB alanları, diğer kurum ve kuruluşların proje ile yatırım bölgeleri haricindeki alanlarda kurulacak. Seçilen alanların planları ise ilerleyen dönemlerde yerleşim yerlerini negatif olarak etki etmeyecek şekilde düzenlenecek. Ayrıca alan seçimlerinde rüzgarların yönleri baza alınacak.
Söz konusu alanlar içme yahut kullanma suyu kaynaklarını barındıracak. Seçilen alanlarda elektrik ihtiyaçlarının karşılanması için ise trafo, kaynak ya da nakit hattı gibi yapıların yakınlarında olacak, arazi mülkiyetinin yüzde 75’lik kısmı ise hazine adına kayıtlı olacak. Fakat, jeotermal seracılık yapacak olan TDİOSB’lerde yüzde 75’inin hazine kaydı şartı aranmayacak.
TDİOSB projeleri, ilgisi kapsamında Su Ürünleri Mühendisi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi yahut Ziraat Mühendisi tarafından hazırlanabilecek. Hayvancılık konulu projelerde ise Çevre Mühendisi ile Veteriner Hekim’den görüşleri talep edilecek. TDİOSB kurmayı talep eden kamu kişileri ya da tüzel kişilerin, proje başvuru dosyasını hazırlayıp valiliğe gitmeleri gerekecek. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ise resmen yürürlükten kaldırıldı.