İstanbul Teknik Üniversitesi yıl boyunca yaz saati uygulaması gerçekleştirilmesi halinde elde edilecek tasarruf konusunda önemli bir araştırma gerçekleştirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi sayesinde elde edilen tasarruf hakkında önemli bir araştırmada bulundu. Uygulamanın birinci yılına dair elde edilen sonuçlar için rapor hazırlayan İTÜ, bu uygulama sayesinde 2 milyar Dolarlık potansiyel yatırımdan tasarruf edildiğini vurguladı.
Tüm yıl boyunca kullanılması ile Sabit Saat Uygulaması’na geçildiğini ifade edildiği raporda, tam 2 milyar Dolar tutarındaki potansiyel yatırımın zorunlu olmaktan çıktığı belirtildi.
1,5 Milyon mWh’ye Yakın Tasarruf!
Elektrik tüketiminin bir önceki yılın aynı dönemlerine göre gün gün karşılaştırma yapıldığı raporda, ortaya çıkan durumda, bir önceki yıla göre çok sert bir kış geçirilmesinin yarattığı etki ve Türkiye’nin elde ettiği büyüme rakamları ile elektrik tüketimine etki eden etkinin arındırılması gerçekleştirildi. Uygulamanın etkin olduğu saat aralığında tüm etkenlerden arındırılmış olarak nasıl bir tüketim değişikliği yapıldığının hesaplandığı raporda, Sabit Saat Uygulaması sayesinde 1 milyon 308 bin 298 MWh’lik bir tasarruf yapıldığı belirtilirken, elde edilen bu değerin ekonomik karşılığının tek zamanlı tarifeler için 538 milyon 689 bin Türk Lirası olduğu, üç zamanlı tarifeler için de 801 milyon 602 bin Türk Lirası’na karşılık geldiği belirtildi.
Sabah 06.00 ile 09.00 saat aralığında Sabit Saat Uygulaması sayesinde elektrik tüketiminde bir miktar artış gözlendiği belirtilirken, diğer tüm saat aralıklarında tüketim rakamlarında ciddi bir düşüş yaşanarak, sabh saatlerindeki artışın telafi edildiği, Sabit Saat Uygulaması ile elektrik tüketiminin büyük bir tasarruf oluştuğu belirtildi.