Ana SayfaEkonomiProtesto Olan Senet Sayısı Yüzde 7 Azaldı, Tutar Yüzde 10 Büyüdü!

Protesto Olan Senet Sayısı Yüzde 7 Azaldı, Tutar Yüzde 10 Büyüdü!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre 2017 yılının ilk on aylık sürecinde protesto edilen senet sayısında önemli bir azalma yaşandı.

2017 yılının Ocak – Kasım döneminde protesto edilen senet sayısının 782 bin adet olduğunu ifade eden Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, bu senetlerin parasal tutarının 10 milyar Türk Lirası tutarına ulaştığını belirtti. Bir önceki yılın aynı döneminde protesto edilen senet sayısında yüzde 7’lik bir azalma olduğunun belirtildiği raporda, senet tutarında ise yüzde 10 oranında artış olduğu kaydedildi.

En Fazla Senet Protestosu Hangi Şehirlerde?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından sunulan verilere göre Türkiye’de en fazla senedin protesto edildiği şehir İstanbul. Bu listede İstanbul’u Ankara takip ederken, devam eden listede sırasıyla İzmir, Konya ve Antalya yer aldı.

Protesto edilen senet tutarlarının yüzde 30’luk kısmı İstanbul’da yer alırken, bu sırada yüzde 9 ile Ankara ikinci sırada, yüzde 6 ile İzmir üçüncü sırada, yüzde 5 ile Antalya dördüncü sırada, yüzde 4 ile de Konya beşinci sıradaki yerini aldı.

Listede protesto edilen senet tutarlarının en düşük olduğu kısmında ise Tunceli, Bayburt ve Siirt yer aldı.

Senet Protestosu Nedir?

Ticari işlemler arasında senetler çok sık kullanmaktadır. Senet için belirtilen vade geldiğinde senedi alan kişi, kurum ya da kuruluşlar, alacaklarını tahsil edebilmek amacı ile senette belirtilen vade tarihinin son ödeme gününden sonraki iki iş gününde senetlerin ödenmesi için işlem yaparlar. Vade tarihinin bitmesi ile takip eden üçüncü iş gününde mesai saati bitimine kadar senet ödemesi gerçekleşmezse senetler protesto edilmektedir. Senedin protesto edilmesi, ödenmesinin talep edilmesi, ödenmemesi halinde ise hukuki işlemlerin başlatılacağını ifade eden, noter vasıtası ile gerçekleştirilen bir işlemdir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.