İlahiyat Fakültesi mezunlarının Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni olmamaları yönünde bir öğretmen tarafından açılan dava da Danıştay dikkat çeken bir karar verdi.
2016 yılında Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olan Muhammet Eren İncegöl tarafından Danıştay’da açılan davada, 19 Eylül 2014 tarihinde yapılan atamalarda Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği’ne yapılan tüm öğretmen atamalarında ilahiyat fakültelerinden mezun olan kişilerin atanabilmelerine dair yapılan işlemlerin iptalini talep etmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından ortak alınan bir kara rile öğrencilik sürecinde dahi alınan formasyon ile birlikte İlahiyat Fakültesi mezunlarının öğretmenlik yapmalarının önü açılmıştı.
İncegöl tarafından Danıştay’a taşınan düzenleme sonrasında hem hukuk devleti olunması, hem de eşitlik ilkesine aykırı olması, hem de devlete olan güven duygusunu sarsacağı sebebiyle, yapılacak olan atama ve söz konusu düzenleme için yürütme durdurma kararı verildi.
Danıştay MEB’in İtirazını Reddetti
Danıştay tarafından verilen bu karara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından itiraz edilse de, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu MEB’in bu itirazını reddetti. Bu sayede yürütmeyi durdurma kararı kesinleşirken, Talim Terbiye Kurulu bahsi geçen düzenleme için değişiklik yapmak zorunda kaldı.
Yapılan düzenleme ile birlikte Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği alanına atanabilecekler listesinden ilahiyat bölümlerinden mezun olan kişiler çıkartıldı. İlahiyat Mezunları artık Din Kültürü öğretmeni olarak atanamaz iken, bu mezunlar için sadece İmam Hatip Okulları’nda meslek dersleri için öğretmenlik sıfatı verilebilecek.
Yapılan bu düzenleme sonrasında 2014 yılında atanan 14 bin 686 kişilik Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni kadroları da tartışmalı bir hal aldı. Bu atamada atanan kişilerin hangi mezun grubuna girdiği konusunda ise kesin bir bilgi yok.