Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, devam eden bütçe görüşmelerinde 10 yılda 110 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı bulunduğunu, nükleer santrallerde de tam 27 bin kişinin istihdam edileceğini duyurdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nunda 2018 yılı bütçesi için sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda bakanlığın yeni dönem ve gelecek dönemler ile alakalı stratejilerinden bahseden Albayrak, elektrikte iletim ve dağıtım için 30 milyar Türk Lirası, 2 yeni yüzer LNG depolama tesisi, gelecek yılın sonunda tüm şehirlere doğalgaz iletimi gibi başlıklara yer verdi.
Akkuyu’da ve Sinop’ta inşa edilecek nükleer santrallerde tam 27 bin kişinin istihdam edileceğini ifade eden Bakan Albayrak, yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 65 adet petrol kuyusu açılacağını, Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin gemilerinin sismik taramalarına devam ettiğini, yeni sipariş edilen sondaj gemisinin de bu yıl Akdeniz ve Karadeniz’de çalışmalara başlayacağını belirtti.
Bakan Albayrak, 10 yıllık süreç zarfında gerçekleştirilecek 110 milyar Dolarlık, yaklaşık 431 milyar TL’lik enerji yatırımı ile Türkiye’nin adeta bir enerji üssüne dönüşeceğini ifade ederken, aynı zamanda devam eden projeler hakkında da açıklamalarda bulundu.
Bakan Albayrak’ın Devam Eden Projelerle Alakalı Açıklamaları
- TANAP projesi ile 2018’de Türkiye’ye, 2020’de de Avrupa’ya doğalgaz arzı sağlanırken, ilk testler 2018’in başında başlayacak.
- Türk Akımı projesinin tamamlanması ile 14 milyar Metreküplük gaz, Batı Hattı yerine Türk Akımı üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaşacak.
- Doğalgaz ithalatı için Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Doğu Akdeniz bölgelerinden yeni kaynak ve güzergahlar için çalışmalar devam ediyor.
- Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinde yerli firmalar ile yaklaşık 16 milyar Dolarlık iş hacmi ortaya çıkarken, en yoğun dönemlerinde 20 bin kişilik, işletme döneminde ise 7 bin kişilik istihdam alanı yaratılacak.
- 2017’de 1 milyon, 2018’de 2 milyon, 2019’da ise 3 milyon olmak üzere 3 yılda 6 milyon metrelik sondaj yapılacak.
- Doğalgaza yeni indirim için çalışmalar devam edecek.
- 2006-2020 döneminde 12 milyar TL’lik elektrik iletim altyapısı, 18 milyar TL’lik elektrik dağıtım alt yapısı yatırımı hayata geçiriliyor.
- Yıl sonuna kadar elektrik tüketimi 290 milyar kWh’ı geçecek.
- 2002’de 129,4 milyar kWh olan elektrik üretimi, 2016’da 274,4 milyar kWh’ye ulaşırken, 2017 üçüncü çeyreği itibariyle ulaşılan rakam 219,6 milyar kWh oldu.
- Saros Körfezi’ne ve Hatay Dörtyol’a iki adet yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) devreye girecek, ilk proje İzmir Aliağa’da devreye girdi.
- Yıl sonuna kadar 65 adet yeni kuyu açılacak. Bu kuyularda petrol arama ve üretim yapılırken, sondajlar 100 bin metre derinliğinde olacak.
- Yeni Sondaj gemisi teslim alınarak hizmete sokulacak.