Son dönemlerde Türkiye’de hem enflasyonun yüksek olması, hem de ekonomik verilerin dalgalanmalar yaşamasının ana sebebi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bankaların yüksek mevduat faizleri gösteriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalar tarafından uygulanmakta olan yüksek faiz oranlarının düşürülmesi adına çalışmalar yapılması için talimat vermiş, devam eden süreçte de bu düşüşün nasıl sağlanacağı büyük bir merak konusu olmuştu. Farklı cephelerden birçok yorumlama gelirken, yol haritası ile alakalı aşamalar netleşmeye başladı.
Yeni hazırlanan yol haritasına göre artık bankalar kredi verecekleri şirketleri daha yakından inceleyebilecekler. Şirketlerin bilançolarının bağımsız bir denetim şirketin onaylatılmamış olması halinde kredi vermemeyi tercih edebilecek olan bankalar, kendilerini güvence altına almış olacaklar. Aynı zamanda bağımsız denetim şirketleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda kredi dönüşlerinde risk bulunan şirketlerin onay alamaması halinde, bankalardan kredi çekemeyecek ve bu durum da faiz oranlarının düşürülmesi için gerekli ortamı yaratmış olacak.
1 Ocak’ta Başlıyor!
Türkiye’de hizmet veren şirketler için “Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı” (BOBİ FRS) 1 Ocak 2018 itibariyle uygulanmaya başlayacak. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından sunulan verilere göre, Türkiye’de 6 bin 250 adet şirketin bağımsız denetim sözleşmesi bulunur iken, bu şirketlerden sadece 4 bin 700 adeti BOBİ FRS’ye tabi tutulacak. Bu sistem sayesinde bankaların faiz oranlarında düşüş yaşanması beklenirken aynı zamanda Türk şirketlerin Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin 2002 yılı itibariyle uyguladığı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) sistemine de uyumlu olacaklar.