Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki’nin heyeti ile birlikte katıldığı BM İklim Değişikliği Konferansı’nda Türkiye’nin talepleri kabul edilmedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Almanya’nın Bonn kentinde yirmi üçüncüsü düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP23)’na heyeti ile birlikte katılım sağladı. Türkiye’nin gündeme getirdiği ve 3 madde içeren taslağın kabul edilmemesine tepki gösteren Özhaseki, taleplerin kabul edilmemesi ile birlikte heyeti ile birlikte toplantıyı terk etti.
Türkiye’nin 2 Ana Maddesi
Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin gündeminde iki farklı ana konunun yer aldığını belirtti. Bu konulardan ilkinin 100 milyar Dolarlık büyüklüğe sahip Yeşil İklim Fonu adı verilen fon olduğunu ifade eden Özhaseki, Türkiye’nin para verecek ülke konumunda olduğunu, gelişmekte olan ülke olunması sebebiyle Türkiye’nin para alması gerektiğini, bu konuda bir uzlaşma sağlanamadığını ifade etti. Bakan Özhaseki, gündemde olan diğer konunun ise karbon emisyonu azaltımı olduğunu belirtti. Türkiye’nin dünya ülkelerine oranla yüzde 0,7 oranında hava kirliliği yaptığını ifade eden Özhaseki, bu maddenin Türkiye’nin önüne sürülmesi ile birlikte köprü, termik santral gibi Türkiye’nin hayata geçirdiği birçok yatırımın önünün iklimi kirletme bahanesinin arkasına saklanılarak engellenmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Toplantıdan ayrılan Türk heyeti, taleplerin yerine getirilmemesi halinde Paris Anlaşması’nda taraf olunmayacağını ve bu anlaşmayı TBMM’ye getirmeyeceklerini kaydetti.
Sorun 1992’de Başladı
Açıklamalarında BM İklim Konferansı Taraflar Sözleşmesi’nin 1992 yılında imzalandığını, o dönemde yapılan hataların cezasının bugün çekildiğini, Türkiye’nin OECD ülkesi olması sebebiyle gelişen ülkeler kategorisi Ek-1’de yer aldığını, o dönem yetkililerinin bu duruma itiraz etmediğini, gelişmiş ülkeler kategorisinde olunduğu için Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’na sürekli olarak katkı sağlamak zorunda olduğunu, teknoloji desteği sağlamak zorunda olduğunu ve mutlak karbon emisyonu azaltımı yapılması gerektiğini ifade etti.
Gelişmekte olan ülkeler kategorisi olarak tanımlanan Ek-2 listesinde yer alan ülkelerin 100 milyar Türk Lirası tutarındaki Yeşil İklim Fonu’ndan aldıkları payın azalmasını istememeleri sebebiyle Türkiye’yi kabul etmediklerini ve 3 maddelik talebi reddettiklerini ifade eden Bakan Özhaseki, bu durum karşısında Türkiye’nin de rest çekerek toplantıdan ayrıldığını kaydetti.
Bakan Özhaseki, devam eden süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı görüşmeler yapacağını, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler listesine geçebilmesi için 2020 yılına kadar vaktinin olduğunu, eğer bunun sağlanması başarılamazsa da geri adım atılmayacağını kaydetti.