Küresel Katılım Finans Zirvesi devam ediyor. Zirvenin ikinci gününde “İnsani Finans Öncüsü: Katılım Bankacılığı” başlıklı panelde Türkiye’deki katılım bankalarının yöneticileri yer aldı.
Küresel Katılım Finans Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen panelde Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası yöneticileri yer aldı. İşte katılım bankası yöneticilerinin yaptığı konuşmalardan satır başları:
Katılım Bankacılığı Gereksiz Harcamalara Finansman Sunmuyor
Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, yaptığı konuşmada, katılım bankacılığı modelinin paylaşma-çalışma-üretme üçlüsünü birlikte gerçekleştirerek, birlikte kazanıp, bölüşmeyi hedeflediğini, insani finans sisteminin de en önemli uygulama alanı olduğunu kaydetti. Katılım bankalarında tüketici kredilerinin yüzde 9’luk bir dilime sahip olduğunu, bireysel kredi kartı kullanımının da yüzde 4 oranında olduğunu ifade etti. Katılım bankacılığının bu yönleri ile müşterilerini gereksiz tüketim alışkanlıklarından uzaklaştırdığını ifade eden Uyan, bu yaklaşımın temelinde “insani finans”ın yer aldığını belirtti.
Evrak Yükü Dijitalleşme İle Aşılabilir!
Albaraka Türk Katılım Bankası Genel müdürü Melikşah Utku, gerçekleştirdiği konuşmada katılım bankacılığının tanıtılması konusuna değinirken, katılım bankacılığının tanıtılması için bu alanda hizmet veren tüm kurumların aktif bir rol alması gerektiğini, katılım bankacılığının en büyük sıkıntısının operasyonel yükler olduğunu ifade ederken, katılım bankalarının ticari bankalar gibi müşterilere hiç bir şey olmadan para sunmadıklarını, gerçekleştirilen işlemlerden, kimin ne kadar pay aldığına kadar ciddi bir evrak yükünün oluştuğunu, bu yüzden katılım bankacılığının hızlı bir şekilde dijitalleşmesinin gerektiğini belirtti.
İstanbul, İslami Finans Merkezi Olabilecek Avantajlara Sahip
Vakıf Katılım Bankası Genel Müdürü İkram Göktaş, yaptığı konuşmada Vakıf Katılım’ın yeni bir banka olmasına rağmen önemli farklılıklar sunduğunu, sukuklar ihraç etmesi ile konumlarını güçlendirdiklerini, ancak bu konumun yeterli olmadığını kaydetti. Konuşmasında ortak iş yapma kültürünün girişimcilere sunulan destek açısından oldukça önemli bir konumda yer aldığını kaydeden Göktaş, İstanbul’u coğrafi olarak İslami Finans Merkezi olma konusunda avantajlı olarak gördüğünü belirtti.
Katılım Bankacılığı Gücünü Keşfetmeli
Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir ise, konuşmasında katılım bankacılığı sektörüne kamunun girmesinin sektörde açıklar ve aşılması gereken mesafeler olduğunu gösterdiğini, katılım bankacılığı sektörünün ilk etapta geçmişten de gelen mevcut gücü keşfetmesi gerektiğini ifade etti.