Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s, Türkiye ile alakalı yıllık analiz raporunu yayınladı. Türkiye’nin ekonomik görünümünden umutlu olunduğunun vurgulandığı raporda, kamu destekleri hakkında önemli detaylara yer verildi.
Moody’s tarafından hazırlanan raporda Türkiye’nin sahip olduğu kredi profilinin yorumlaması yapılırken, Türk ekonomisinin dirençli bir ekonomi olması ve kamu finansmanı ile destek sağlanarak hem siyasi olarak oluşan risklere ve dış politika hassasiyetine karşı bir denge sağlandığının altı çizildi.
Moody’s Raporunda Kritik Durum Uyarısı
Moody’s hazırladığı raporda hem Türkiye’nin ekonomik olarak büyüme ivmesinin, hem de kamu finansmanı ile sektörlere can katılmasının önemini vurgularken, aynı zamanda büyümede bir yavaşlamanın yaşanması halinde ve kamu finansmanının de kötüye gitmeye başlaması ile birlikte kurumsal gücün zayıflayacağı, bu durumun da Türkiye’nin sahip olduğu kredi notuna olumsuz yansıyarak daha aşağı inmesine ortam yaratacağı belirtildi.
2016 yılında yaşanan kamu finansmanındaki ağırlaşmaya rağmen Türkiye’nin dirençli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurgulayan Moody’s, aradan geçen süreçte hem ekonominin büyümesinin, hem de kamu borcu dengesinin yönetilebilir bir şekilde olmasının kredi notu için oldukça olumlu bir zemin hazırladığı belirtildi.
Moody’s’in yıllık kredi değerlendirme raporunda aynı zamanda küresel olarak yükselişte olan faiz oranları için de mali sonuçlarda olumsuz etki yaratabilmesinin mümkün olduğunun, Türkiye’nin bunu ciddiye alması gerektiğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin sahip olduğu kamu borcu için 2018 tahmininde bulunan Moody’s, bu borcun gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının yüzde 30 düzeyinin altında kalmasının beklendiği, Türkiye’nin sahip olduğu kurumsal ortamın ve rekabetçiliğin gelişmesi halinde, hassaslıklarda azalma olacağı, bu durumun da Türkiye’nin kredi notunu yukarı yönlü ivmelendireceğini belirtti.