Korn Ferry Hay Group’un her sene gerçekleştirdiği “Ücret ve Yan Haklar” araştırmasının sonuçları yayınlandı.
Yayınlanan sonuçlara göre, gelecek yıl özel sektörde tahmin edilen maaş artış miktarı yüzde 10’a tekabül etti. Yerli ve yabancı şirketlerin bu sene aynı oranda maaş artışlarına gidecekleri açıklanan araştırmada, 2018 yılında en çok hangi sektörün maaşlarda zam artışına gideceğini, hangi sektörlerin maaş artışlarında diğer sektörlere göre geride kalacağına dair açıklamalar yapıldı.
Emeklilik ve Hayat Sigortası Türkiye Ortalamasının Altında!
Yüzde 39’u uluslararası ve yüzde 61’i ulusal olmak üzere 1.578 tane şirketin katılımı yapılan araştırmadan, enerji ve dağıtım perakende sektörü yüzde 11,7 oranındaki zam ile en yüksek zam yapan sektörler arasında yer alıyor. Bunun takibinde petrokimya ve gaz, savunma sanayi, madencilik ve liman sektörleri de Türkiye ortalamasının üzerinde maaş zammı yapmayı hedefleyen sektörler arasında yer aldı. Emeklilik ve hayat sigortası ile çağrı merkezi sektörleri ise yüzde 9 oranındaki zam artışı ile Türkiye ortalamasının altında kalan sektörler arasında yer aldı.
Baz Ücret Artışında Belirgin Farklılaşma Yok
Yapılan araştırma ile ilgili görüşlerini paylaşan Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım, kurda meydana gelen değişim ve enflasyonun çift haneli rakamlara kadar çıkması sebebi ile ücret yönetiminde 2017 yılı, geçmiş yıllara kıyasla sektörler arasında baz ücret artış bütçesinde belirgin farklılaşma olmadığını söyledi. Baz ücret artışlarında marjinal kapsamda farklılaşmayan şirketlerin performans yönetimi ile birlikte çalışanların kariyer gelişimi ve prim sistemlerini merkezine almayı hedeflediklerini söyleyen Yıldırım, geçmiş dönemlerde sektörler arasındaki ücret artışlarına ayrılan bütçelerin yüzde 5-10 seviyesinde olduğunu, 2017 yılında söz konusu dağılımın yüzde 9-12 arasında olduğunu, bunun sonucunda sektörler arasındaki temel ücret farklarının azalacağının görülebileceğini söyledi.
Beklenen Zam Artış Oranları
Yapılan araştırma kapsamında beklenen ücret artışları ise Enerji Dağıtımı ve Perakende sektöründe yüzde 11,7 oranında, Savunma Sanayi sektöründe yüzde 11,4 oranında, Petrokimya ve Gaz sektöründe yüzde 10,3 oranında, Lastik Üretimi sektöründe yüzde 10,3 oranında, Madencilik sektöründe yüzde 10,2 oranında, Liman sektöründe yüzde 10,1 oranında, Kimya, Tekstil, Teknoloji, Sigorta, Perakende, Otomotiv, Metal, Lojistik, İnşaat, İlaç, Hızlı tüketim malları, enerji ve bankacılık sektöründe yüzde 10 oranında, eğitim sektöründe yüzde 9,9 oranında, Emeklilik ve Hayat ile Çağrı Merkezi sektöründe is yüzde 9 oranında.