Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) “Bankaların Birleşme, Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi Hakkında Yönetmelik”inde yeni bir düzenleme gerçekleştirdi.
BDDK tarafından bankaların kısmi olarak bölünmesi için izlenilen şartlarda yeni düzenleme yapıldı. Kısmi bölünmeler için bankaların “Bankaların Birleşme, Devir, Bölünme ve Hisse Değişimi Hakkında Yönetmelik”inde belirtilen maddelerin uygulanmaması yönünde karar alan BDDK, değişikliği Resmi Gazete’de yayınladı.
Kısmi Bölünme Tanımı Yönetmeliğe Girdi!
Bankaların bölünmesi konusunda önemli bir değişiklik gerçekleştiren BDDK, artık bölünen bankaların ortaklarının devralan yeni şirketlerde payları ve hak sahipliği olması durumunu kısmi bölünme olarak nitelendirirken, bankanın tüzel kişiliğini sonlandırdıktan sonra sahip olduğu mal varlığını birden çok bölüme ayırarak, birden fazla bankaya, finansal kuruluşa ya da diğer anonim şirketlere devredilmesi konusunu da tam bölünme olarak tanımladı.
Düzenleme içerisine önemli bir madde ekleyen BDDK, kısmi bölünme gerçekleştiren bankaların sahip oldukları ödenmiş sermaye miktarı için, kanun tarafından belirlenen asgari sermayeden az olunması halinde ise, kalan eksik tutarın en geç üç ay içerisinde banka ortakları tarafından, bölünen banka için nakit olarak aktarılması şartı ile karşılanması yönünde de taahhütte bulunulması gerekiyor.
Bahsi geçen yönetmelikten aynı zamanda bölünmüş olan bankaya ve bankaların ortaklarına verilecek olan hisseler için, ölçünün artırılması kuralı da çıkartılırken, sermayenin bölünen bankanın ortaklarına sağlanacak olan hisselerin ölçüsünde artırılacağını belirtildi.
Konu hakkında değerlendirmede bulunan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu Başkanı Akben, düzenleme için Türk Ticaret Kanunu’nda müsaade olduğunu, BDDK’nın da Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu olarak bu düzenlemeyi hayata geçirdiğini, bu sayede bankaların bölünmeleri için Türk Ticaret Kanunu’na göre bir engel kalmadığını ifade etti.