Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme ile birlikte emlak sektörü için önemli çalışmalar devreye sokulacak. Alınan komisyon oranlarının düşürülmesi konusunda gerçekleştirilen çalışmalardan emlakçılar şikâyetçi!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı ile birlikte emlak komisyonlarında önemli bir düşüş yaşanacak. Alım ve satım işlemleri esnasında alınan komisyonu, satış bedelinin yüzde 3’üne düşüren Bakanlık, kiralama işlemlerinde de 1 aylık kiradan daha fazla ücret talep edilememesini sağlayacak.
“Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı” hakkında açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, belirlenen taslağa son şekillerin sektör temsilcileri tarafından sunulacak görüşlere göre verileceğini, alım ve satım işlemlerinde emlakçıların aldıkları komisyonların yüzde 3’ü, kiralama işlemlerinde ise 1 aylık kira bedelini geçmeyeceğini ifade etti.
Mevcut sistemde hem alıcıdan, hem de satıcıdan satış bedelinin yüzde 3’ü kadar komisyon alan emlakçılar, kiralama aşamasında ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’sini talep ediyorlar. Taslağın yasalaşması halinde emlakçılar önemli derecede bir gelir kaybı yaşarken, durum vatandaşın faydasına olacak. Hem alırken, hem satarken, hem de kiralarken cebinden daha az para çıkacağı için sevinen vatandaşa karşı, emlakçılar kepenk indirmek zorunda kalma ile karşı karşıya.
Kazanç Yarı Yarıya Düşecek!
Şube usulü ile hizmet verilen emlak firmalarında çalışan bir personel tarafından yapılan açıklamada ortalama 500 bin Türk Lirası değer ile satılan bir gayrimenkulden 16 bin 700 TL tutarında bir komisyonun her iki taraftan da alındığını, alan kişi için aracı olan emlakçı ile satan kişi için aracı olan emlakçının farklı olması durumunda komisyonun bu rakamda sabit kaldığı, bu rakamın yüzde 20’lik kısmının kurumlar vergisi olarak devlete ödendiği, gelen gelirin yüzde 9’luk kısmını isim hakkının kullanıldığı markaya ödendiği, geriye kalan yüzde 71’lik kısmın da ikiye bölünerek ofis ve emlak danışmanı arasında paylaşıldığını belirtirken, mevcut düzenlemenin yasalaşması halinde bu rakamın yarı yarıya düşeceğini, yılda ortalama 2 ila 3 satış yapan bir kişinin aynı gelir durumuna sahip olabilmesi için satış rakamını ikiye katlaması gerektiğini, sektöre kalifiyeli ve nitelikli personel bulmanın mevcut düzende zaten zor olduğunu, bu düzenlemenin yasalaşması halinde sektör çalışanlarından nitelikli olanların da kaybedilebileceğimi belirtti.