Türkiye hayvancılık sektörünün gelişmesi için MÜSİAD Başkanı Kaan’dan davet geldi. Hayvan varlığı sayısının yukarı taşınması gerektiğini ifade eden Kaan, yerli ırk yetiştirmenin önemini vurguladı.
Gaziantep’te MÜSİAD tarafından düzenlenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in de katıldığı toplantıda, Türk hayvancılık sektörü masaya yatırıldı. Toplantıda konuşma yapan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, hayvancılık sektöründe yerli ırk yetiştirmenin önemini vurguladı. Konuşmasında “Yerli ırk üretecek babayiğitler arıyoruz.” diyen Kaan, dünya genelinde hayvancılık sektöründe önemli bir üretici konumunda olunmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.
İthal et ve hayvan alışının artık sonlandırılması gerektiğini kaydeden Kaan, 2016 yılı içerisinde Türkiye’deki mevcut hayvan sayısının 14,3 milyon büyük baş, 44 milyon küçük baştan oluştuğunu belirten Kaan, bu sayının daha yukarı taşınması gerektiğini, küçük baş hayvancılığını yapan kişi sayısının azaldığını, buna bir dur diyerek rakamların daha yukarı taşınması gerektiğini belirtti.
Konuşmasında tarım ve hayvancılık konusunda oyun kurucu rolünde Türkiye’nin bulunması gerektiğini ifade eden Kaan, teknolojinin sektörün temel noktasına oturtulması gerektiğini, hayvancılık sektörü ile teknolojinin birlikte çalışması gerektiğini, geleneklere ek olarak çağdaş yöntemlerin de üreticiye öğretilmesi gerektiğini kaydetti.
Çalışmalarda Sona Gelindi, İthal Hayvan Devri Kapanacak!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında Türkiye’deki mevcut kırmızı et tüketiminin her geçen gün arttığını ifade ederken, gelecek 3 – 4 yıllık süreç içerisinde ithalatın tamamen durdurulması adına bir hedef koyduklarını kaydetti. Küçük baş tüketiminin yerini büyük baş tüketimine bıraktığını kaydeden Daniş, bu durumun et sektöründeki tüketimin yüzde 90’lık kısmını büyük baş hayvanların oluşturduğunu, vatandaşın et tercihini büyük baş hayvandan yana kullandığını, ithalatı sıfıra indirgemek adına çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.
Konuşmasında buzağı kayıplarının azalması, meraların rasyonel bir şekilde kullanıma sunulması, süt üretimi konusunda damızlık hayvan sayısının yükseltilmesi ve hayvan hastalıkları ile mücadelenin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Daniş, önümüzdeki üç dört yıllık süreç zarfında ithal hayvanın tamamen sonlandırılması hedeflendiğini kaydetti.